Két szabolcsi lányt állítottak elő a napokban prostitúció miatt. A 14 és 16 éves tiniket tetten érték, kliensükről azonban egy szót sem ejt a közlemény. Kényszer, megélhetés, vagy épp az egyetlen „szeretetbeszerzési” forrás – más és más okok taszítják a gyermekeket a prostitúcióba. Nagy részük intézetben nevelkedett, kétharmadukat gyermekkorában szexuálisan és/vagy fizikailag bántalmazták. Áldozatok. A magyar hatóságok szemében azonban bűnelkövetők.

„A Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai péntek este tiltott kéjelgés elkövetése miatt vettek szabálysértési őrizetbe egy 16 éves baktalórántházi, illetve egy 14 éves nyíregyházi nőt. A rendőrök cselekményük közben érték tetten a két nőt Nyíregyháza belterületén, amikor a szükséges orvosi papírok nélkül, anyagi ellenszolgáltatásért szexuális szolgáltatást kínáltak. A rendőrség az őrizetbe vett hölgyeket gyorsított eljárásban állítja bíróság elé” – írta a múlt héten a rendőrség hivatalos oldala, a police.hu. A közleményben sem a futtatókról, sem a szolgáltatást igénybe vevőkről nem esik szó, a gyereklányokat pedig elkövetőknek tüntetik fel. Pedig a gyermekvédelemben dolgozók szerint ők áldozatok.

Nincs pontos statisztika sem a gyámhivatalokban, sem az intézetekben, mert a legtöbb esetben nincsenek biztos adatok a gyerekek múltjáról, de a szakemberek szerint a bent élő javítós, előzetes, speciális gyermekotthoni lányok legalább egyharmada már gyermekkorában részese volt erőszakos cselekménynek, szexuális, vagy másfajta abúzusnak. A gyermekkorban elszenvedett szexuális, fizikai bántalmazás, az elhanyagolás a kriminológiai kutatások adatai szerint is a prostituálódó gyerekek több mint kétharmadánál fordult elő.

Herczog Mária szociológus és Gyurkó Szilvia kriminológus döbbenetes történeteket írnak le esettanulmányukban. „Vica édes kis tiniként érkezett az intézetbe, két copfba font haja, miniruhája felkeltette a felnőtt férfiak figyelmét. Korábban olyan szexpartikon vett részt, amiket felnőtt fejjel is nehéz elképzelni. Mire hozzánk került, már senki nem emlékezett arra, hogy hogyan vették rá 12 évesen, hogy megkóstolja a drogos italt, hogy hogyan fényképezték le a közprédává tett kislányt, kerültek fel a képei az internetre. Hogy hogyan vették el a kedvét később, hogy feljelentse az őt megerőszakoló hat fiút, »barátnője« haverjait. Úgy tűnt, sokkal egyszerűbb, ha maga is kezdeményező lesz, és ha lehet, hasznot is húz ezekből a számára »elkerülhetetlen« esetekből. Vagy Márta, aki szintén igazolni látszik az előítéleteket, hogy ugye ő is kedvét leli a prostitúcióban, hiszen, amikor szökési terveken gondolkozott az intézetben, ennek egyetlen konkrét célja volt: a közeli kiserdő, amiről már hallott a lányoktól, ott vannak a prostituáltak, oda szeretne eljutni. Mártát 11 évesen apja állítólag megerőszakolta – amiről szemérmesen hallgatnak a hivatalos papírok. Csak gyámi, nevelői célzásokból lehet tudni az eseményről, de kiemelték a családból, intézetbe került, ahol nem tudták kezelni indulatkitöréseit, pszichiátriai problémáit. Szökései közben találta meg az a fiatalember, aki futtatta, és droggal kötötte magához. Az őt használó, felhasználó férfi volt az egyetlen stabil személy életében, így mindent megtett, hogy kedvében járjon. 16 évesen tiltott kéjelgésért kapott megrovást, 2011-ben, pedig bírói figyelmeztetést – az évekkel korábbi kábítószer- használatért. Arról nem szólnak a papírok, hogy mit kapott, kaptak a kéjelgés felnőttkorú résztvevői, vagy azok, akik rákapatták a drogra. Márta esetében használói számára vonzó lehetett, hogy koránál ő is fiatalabbnak látszik, ugyanakkor mimikátlan arca, viselkedése mindenki előtt világossá teszi, hogy pszichésen, értelmileg is sérült. Nála különösen felháborító, hogy mégis évekig futtatták, kihasználták” – írják a szakemberek.

Bethlen Anna a Mona Alapítvány vezetőjeként évek óta küzd a hivatalosan nem is létező gyermekprostitúció ellen. A jövőre életbe lépő új Büntető törvénykönyv (Btk.) külön bűncselekményként kezeli a gyermekek szexuális kihasználását. Az is három év börtönt kaphat, aki gyereknek fizet szexért. A 14 éves lányát erőszakkal az utcára kényszerítő anya a jövőben akár nyolc év börtönt is kaphat, de még a 13 éves lányról meztelen képeket készítő férfi is ennyi büntetéssel számolhat. A szervezet szerint már csak az a kérdés, hogy a rendőrség mennyire fogja keresni az elkövetőket. „Az idézett rendőrségi közlemény is elárul mindent a rendőri hozzáállásról. A két gyereket kétszer nőknek, egyszer hölgynek nevezi, még véletlenül sem foglalkozik azzal, hogy itt kizsákmányolt gyerekekről beszélünk. Súlyos tévedés azt gondolni, mondani, hogy ezek a gyerekek, fiatalok saját maguk választják ezt az utat, még ha sokszor dacból ezt is a válaszolják” – mondja Bethlen Anna, aki szerint súlyos szakmai tévedés is van a hírben, hiszen orvosi papírok hiányára hivatkoznak, miközben erre már csaknem egy éve nincs szükség, de kiskorúaktól egyébként sem kérhették volna, hiszen ők elvileg még a jogszabályokban sem léteznek. „Az sem teljesen világos, mi alapján állítják elő őket? A Btk. szerint ők áldozatok, a szabálysértés pedig a prostituáltakról rendelkezik, felnőttekről” – mondja az érdekvédő. A gyerekek nagyon komoly lelki fenyegetettségben élnek: a stricijük elhiteti velük, hogy neki senki sem hisz majd és úgyis őt állítják majd elő. És sajnos a futtatónak lesz igaza: a kislányt elővezetik, pár napra elzárják, aztán újra az utcán még a kieső munkaidőt is ledolgoztatják vele – folytatja Bethlen Anna. „Érthetetlen, hogy miért nem beszélnek a kliensekről? Ők dolguk végezetével szabadon távoznak, pedig mentségük az sem lehet, hogy nem tudja a kislány korát” – jegyzi meg a szakember.

A napokban került napvilágra egy rejtett kamerás felvétel, amelyen egy apa 3000 forintért árulja 15 éves fia szexuális szolgáltatásait. Észak-Magyarországon tavalyelőtt 30 ezer forintért kínáltak egy „teherbíró” kislányt. Az egyik gyermek rendőrségi kihallgatásán pedig azt vallotta: „az utolsó férfival már egy péksüteményért mentem el, annyira éhes voltam”. Korábban alkoholért cserébe árulta magát egy 13 éves budapesti általános iskolás lány. A gyámhatóság csak akkor szerzett tudomást erről, amikor kiderült, hogy a problémás lányról és barátnőjéről egy férfi meztelen képeket készített, iskolatársaik pedig elmondták azt is, hogy árulja magát. A budapesti Szociális és Gyámhivatal több más, 13 és 17 év közötti gyermekprostituált esetével együtt az állampolgári jogok országgyűlési biztosának kérdésére írta le a lány történetét, ennek nyomán indított vizsgálatot a hivatal. Csaknem az összes megyei gyermekvédelmi intézetét megszondázták. Tucatnyi helyen mondták azt a gyermekjóléti szolgálatok, hogy esetenként fennáll a gyermekprostitúció gyanúja. Miskolcon a családsegítőknél hét konkrét esetről számoltak be, tehát nem szakellátásban lévő gyerekek, hanem elvileg a családjukban élő gyerekekről, fiatalkorúakról van szó. Mátészalkán kilenc esetről számoltak be, Pécsen pedig egy-egy gyanú van évente, de ezeknek a helyi illetékesek nem(!) jártak utána, így nem derült ki, valóban prostituálódtak-e a szóban forgó gyerekek. Az ombudsmani hivatal állásfoglalása szerint hiába merül fel a gyanú, a gyermekvédelmi szakemberek nincsenek felkészítve arra az esetre, ha egy gyermekből szexmunkás válik, de eszközük sincs arra, hogy megakadályozzák, ha például egy 14 éves lányt az utcán futtat valaki. Pedig sok lányt a szülei, másokat újdonsült ismerőseik kényszerítettek prostitúcióra, de a felnőttek ellen a gyámhatóság nem intézkedett, a gyerek pedig gyakorlatilag sehová nem fordulhatnak.

Az Európai Unió több országában áldozatnak tekintik, ha valaki prostitúcióra kényszerül – mindegy, hogy kényszerítik, vagy önszántából árulja a testét. Magyarországon, ha egy kiskorút elkapnak a rendőrök, pénzbírságra ítélik, de volt példa elzárásra is. Nálunk a kiskorú még mindig elkövetőként van jelen. 2007 óta hat kiskorú prostituált megrontása ügyében indult nyomozás – az ő kuncsaftjaikat keresi a rendőrség. Ám arról, hogy pontosan milyen büntetést fognak kapni, egyelőre semmit nem lehet tudni. 2007-ben és 2008-ban mindössze tizenhárom hasonló esetben nyomozott a rendőrség a kliensek után, pedig a szakemberek szerint ennél jóval több férfi veszi igénybe a kiskorúak szexuális szolgáltatását. És az igény egyre nagyobb. Mind alacsonyabb viszont a prostituáltak életkora. Nem - zetközi felmérések szerint a nők átlagosan 14 éves korukban válnak prostituálttá. Egy gyerek prostituált évente átlag kétezer(!) férfit elégít ki. Magyarországon a felderített szexuális bűncselekmények közül a szemérem elleni erőszakos cselekedetek felét gyermekek ellen követik el.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!