Az OTP egy hét alatt annyit veszített értékéből, mint amennyi a devizahitelesek megmentéséből a lakossági bankra esne. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a tőzsdeparkettre szórta részvényei többségét.

 
Németh András Péter felvétele

Nem tudjuk, hogy jövő szerdán milyen devizahiteles mentőcsomagról dönt a kormány, de a tőzsdei befektetők a pesti parketten olyan forgatókönyvet áraztak, amelyben a bankrendszer viselné az árfolyamveszteség minden terhét. Az OTP-kurzus ugyanis a keddi Navracsics-interjú előtt, melyben az igazságügyi miniszter kiszivárogtatta a devizahitel-szerződések visszamenőleges felülvizsgálatát, még 5084 forint volt. Péntek délután pedig 4200 forinton zárt a lakossági bank. A kettő közti különbség 884 forint. Márpedig a bankok szempontjából legrosszabb forgatókönyv úgy számol, hogy a hazai devizahiteleken elszenvedett teljes – 1000 milliárdnyi – veszteség a bankoknál csapódna le, amiből 250 milliárd esne az OTP-re, ami részvényenként 900 forint.

Pénteken, a pánik óráiban, persze 4000 forint alatt is járt az OTP árfolyama. Tegyük hozzá, nem csoda, hogy megijedtek a befektetők, hiszen kiderült, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató OTP-részvényei többségét eladta. Közel 8 milliárd forintról van szó, ami a részvény csütörtöki forgalmának 8,5 százaléka. Magyarán az OTP-vezér egyszerűen a parkettre szórta a zsetonjait. Nem volt ezzel egyedül a vezérkarban, ugyanis a héten több OTP-vezető is odaállt az eladói oldalra. Elemzők szerint nem is Navracsics Tibor indíthatta el a lavinát, valószínűbb, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Wall Street Journal-interjújából kaphatott „fülest” az OTP-vezetés. Bár ez csak csütörtökön jelent meg, de az anyag egyeztetése több napot is igénybe vehetett. Márpedig Orbán ott világossá tette, minden korábbi ígéret ellenére maradnak a különadók, így a bankadó is, még vagy tíz évig legalább.

A 2008–2009-es nagy tőzsdei összeomlás idején is szilárdan kitartó Csányi kiszállása az OTP-ből, bár nagyon kemény üzenet, mind a politikusoknak, mind a befektetőknek, valójában ésszerű lépés. A bank indoklása szerint mezőgazdasági vállalkozásaiba fekteti az OTP-vezér a most felszabadult tőkéjét. Ám nem is az a kérdés, hogy hová teszi Csányi a pénzét, inkább az, miért hagyná a magyar lakossági bankban?

Az OTP-t évek óta komolyan követi nálunk négy tőzsdei elemző. A velük folytatott beszélgetések során, hosszú hónapok óta, mindig oda lyukadunk ki, hogy nincs olyan érv, ami az 5000 forint fölötti árfolyam mellett szólna ebben a politikai környezetben. Míg a 2009 tavaszi, 2000 forint alatti mélypontok idején minden józan érv az árfolyam gyors felépülése mellett szólt.

Nos, ha Csányi most valamivel 4600 forint felett tudott eladni, vélhetően nem csinált túl rossz üzletet néhány hónapos távlatban. Igaz, félmilliárdot veszített azzal, hogy nem adott el már a hét elején.

A devizahitelesek ügye a választásokig már aligha kerül le a napirendről. Ez az OTP árfolyamát folyamatosan nyomás alatt fogja tartja, annál is inkább, mert a bank egyévi nyereségét elviheti az árfolyamveszteség átvállalása. Komolyabb veszély ugyan nem fenyegeti a lakossági bankot, mert a tőkemegfelelési mutatói kiválóak. Ellentétben a külföldi bankok hazai leányaival, melyek feltőkésítésre szorulhatnak a devizahiteles mentőcsomag miatt. Kérdés, hogy ezúttal is állják-e a cechet az anyabankok, vagy esetleg a fiókbezárások mellett döntenek.

Hogy kinek jó az OTP meggyengülése, s a külföldi bankok magyarországi térvesztése? Nem nehéz kitalálni, hogy ezzel az államosítás alatt álló takarékszövetkezeteknek takarítja a piacot a kormányzat.

Bankmutyi

Útba esik jövet-menet, a Takarékszövetkezet! Emlékezhetünk még a régi szlogenre. Nos, testet öltött Orbán Viktor miniszterelnök álma a legalább 50 százalékban magyar tulajdonú bankrendszerről. A takarékszövetkezetek átszervezéséért felelős kormánybiztos, Vojnits Tamás előbb a Magyar Fejlesztési Bankot hozta helyzetbe. Majd az MFB egy Vojnits vezette céggel „mutyizott”. A függetlenségüket féltő takarékszövetkezeti vezetők elővásárlási jogát pedig úgy kerülték meg, hogy adás-vétel helyett részvényt cseréltek. Mindeközben a kormányzati, kormányközeli kommunikáció immár nem csak a külföldi leánybankok ellen irányul, de a Csányi Sándor vezette OTP is egyre több nyilatkozat-nyilat kap.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!