A drogkereskedők egy része Magyarországon átállt a teljesítményfokozó szerek terjesztésére. Nagyobb a piac, nagyobb a bevétel, kisebb a rizikó, viszont a fogyasztók számára a veszélyek hasonlóak, ha nem nagyobbak, mint a kábítószerekéi. Edzőtermekben megy a seftelés, havi tizenöt ezertől akár százezer forint is lehet az ára az izmos felsőtestnek, igaz, a fizetség ennél sokkal nagyobb: egészségükkel és életükkel játszanak a szerhasználók. És mindezt most egy igazi világbajnok tárja elénk.

  -
  <h1>Nagy Ferenc Gábor 2009-ben világbajnokként szeroidokkal teletömve, és mostanában tisztán (Fotó: Hernád Géza)</h1>-
  <h1>Jakub Gilbert szerint komoly veszélyekkel jár, hogy bárki lehet személyi edző (Fotó: Hernád Géza)</h1>-
- – Kép 1/3

Gábor 8 évesen, apai kényszerre ment le birkózni, utálta az egészet, nem is igen volt eredménye a sok edzésnek, az ő alkatán alig látszott meg az erőlködés. Aztán az apja kitalálta: menjen kondizni, izom kell, anélkül nem jönnek az eredmények. Így hát Gábor, bár utálta azt is, innentől edzőterembe is járt. Másfél év múlva már kockásodott a hasa, és a visszajelzések is megérkeztek. Az egykori vézna fiút, akit addig csak csúfoltak, most körberajongták a lányok a strandon. Onnantól már szívesen járt edzésekre, mígnem egy gerincsérülés véget vetett a birkózókarrierjének. Orvosi tanácsra kezdett újra, először a gerincére erősíteni. Akkortól a konditerem lett a második otthona. „16 éves voltam, amikor megkérdezték, szedek-e valamit? Azt sem tudtam, a kérdés mit jelent. Hát utánajártam.”

„Két hét múlva már megvettem az első Napozin adagomat. 159 tabletta volt benne és azt tudtam: sok tejet és szénhidrátot kell ennem. Mindössze ennyit. Meg hogy nem szabad tudnia senkinek. Még gimibe jártam, titokban tartottam. Elképesztő volt a hatás. Egy hét alatt 10 kilónyi izom jött rám, az addigi 60 helyett 100 kilót nyomtam fekve. Azt hazudtam, keratint szedek. Közben a sok tesztoszterontól legyőzhetetlennek éreztem magam, olyan erőt, amit azelőtt soha. De egyben ingerlékeny és agresszív is lettem, amilyen azelőtt nem. Kötözködtem, mígnem alaposan elvertem egy gyereket. Azonnal kivágtak az iskolából, de azt senki nem sejtette, mitől ez a nagy indulat” – meséli Gábor, pontosabban Nagy Ferenc Gábor testépítő világ- és Európa-bajnok. Újabban pedig író. Könyvben beszéli el találkozását a koksszal. Mostanság az iskolákat is járja, ott is a szteroidok hatásairól tart előadásokat.

„Mikor kivágtak a suliból, lebuktam apám előtt is, nem szedtem tovább a szereket. Nagyon hiányzott. Akár a drog. Elképesztő magabiztosságot ad, olyan volt nélküle edzeni, mint alkohol nélkül bulizni. Meg aztán láttam a többieket, hogy mennyire nagyok, kockás a hasuk, milyen csajaik vannak… akartam én is. Egy év kihagyás után újra elkezdtem. Csak akkor már Winstrolt, injekcióval, izomba. Azt mondták, az nem olyan káros. Három hét után újra elment a kedvem, miután folyton begyulladt a fenekem. Aztán 20 évesen jött az újabb lökés, innentől aztán már »nagyüzemben«. Heti háromszor fenékbe, tömegesítéshez napi hat szem Napozin, plusz a Winstrol heti kétszer, és az asztmásoknak felírt SpiropenT, ami megemeli a nitrogénszintet és látványos zsírégető” – kezd horrortörténetébe a sportoló. Az eredmény pedig? Országos bajnokságot nyert, s onnantól szinte mindet, 2009-ben világbajnokságot Hollandiában. Ő lett a hazai testépítés egyik sztárja. A rengeteg edzés és persze a sok-sok szteroid, teljesítményfokozó kidolgozott elegye hozta a sikert. Az egyetlen mellékhatás – ekkor még –: Gábor totális szexfüggő lett. „Mindenkinél mást okoz a sok szemét, nekem a szexuális étvágyam határait szabadította föl. Már annyira kellett, hogy nem volt benne semmi jó. Szteroid függő lettem: volt, hogy hetente 12-szer edzettem, két-két órákat, hiába volt egyre izmosabb a testem, mindig kevésnek láttam. Pedig a korábbi 70- 80 kilómhoz képest 115 kilós izomtömbökkel mászkáltam. Aztán mikor lementem egy aerob edzésre, vagyis az állóképességet fejlesztő tréningre, és három perc után szakadt a víz rólam, és majd összeestem! Akkor, 29 évesen megfogadtam: soha többet nem használok semmit!” – emlékszik vissza Nagy Ferenc Gábor, aki még szerencsésnek is érzi magát. A mentális zavarokon kívül ugyanis a teste még viszonylag megúszta a 13 évnyi tortúrát.

Gábor világbajnoki pózairól, a barnítóval étcsoki színűre fújt, eresre izmosított testéről készült fotók hazai edzőtermek falán díszelegnek ma is. Sokan szeretnének olyan izmokat, és az edző, aki nem mellesleg egy láncszem az illegális szteroidkereskedelemben, segít. Pár hónap, és lehet boldogon mutogatni a megújult felsőtestet. Egy ideig. Mert utána törvényszerűen jönnek a kellemetlen „kísérők”. Egy-egy Xanax, csak hogy aludni tudjanak. Reggel viszont egy Ephedrin, hogy ki bírjanak kászálódni az ágyból… „Bennem van már egy bölcsőde” – mondja viccelődve egy jegyzett testépítő, a csecsemők agyalapi mirigyéből nyert növekedési hormonra célozva. A tárház végtelen, mi mindent nem próbálnak bevetni a végtelen erőnlét, a gyors és látványos izomépülés, a szálkásítás és a zsírolvasztás kedvéért… „Wini”, vagyis Winstrol, „Susta”, azaz Sustanon 250, „Növi” azaz emberi növekedési hormon. De már a mellékhatásoknak is van gúnynevük: „Omna-vízfej”, utalva a szer vízmegkötő hatásra, vagy „Deca-pöcs”, ez meg a Deca-Durabolin okozta kevéssé kemény erekcióra utal, a „Bitch tits” pedig a mellszövet feldúsulásnak becézett változata.

Jóllehet, a szerek valóban pusztítanak: ölik a májat, az izmokat és az ízületeket, tönkreteszik a gyomrot. Van, akinek ki is kell venni a veséjét a szerhasználat miatt. Aztán a köhögési rohamok meg a véres vizelet, az éjszakai álmatlanság, a migrénes rohamok. Nőknél meddőséget, férfiaknál potenciazavart, de akár elnőiesedést is okozhatnak. Emelik a vérnyomást, felborítják a koleszterinszintet, a vízháztartást. Az injekciózás helyén a szakszerűtlen használat miatt gyakran tályog és krónikus gyulladás alakul ki – és a sor végeláthatatlan.

Zacher Gábor, toxikológushoz is kerültek már ilyen esetek, a szerhasználat náluk gyors összeomlást hozott. „A szteroid hatása kettős. Egyrészt okozhat pszichózist, ami gyors hangulatváltásokkal, depresszióval járhat, másrészt az elvonás könnyen életveszélyt is okozhat. A szervezet ugyanis hozzászokik, így a mellékvesekéreg termelés leáll, ez a rész elsorvad, a mesterséges pótlás nélkül életképtelen a test” – mondja a szakorvos.

Az izomnövelésre használt „cuccok” egy része vényköteles gyógyszer. Terápiában használt készítmény, eredetileg a prosztatarák, csontrák, az asztma, a vérszegénység kezelésére szolgál. A betegeknek rendszerint azért adják ezeket a szereket, hogy visszaerősödjenek kicsit, vagy legalábbis ne fogyjanak annyira. Az anabolikus szteroidokat a gyógyításban a férfi nemi hormonok pótlására használják, hatásukra gyorsabban és nagyobb mennyiségű izomzat épül fel, gyorsítja a zsírok bontását is. Csakhogy az orvoslásban alkalmazott dózis akár ötvenszeresét is beadják időnként a „sportolóknak”. A legdrágább szer a GH növekedési hormon, hírességek is használják az öregedés megállítására, állítólag 3-5 évet is hozzáad az élethez, mint sejtszintű fiatalító szer. Egy hollywoodi sztár normál esetben heti két adagot szed ebből, egy albertirsai testépítő akár napi négyet is…

„A drogkereskedők egy része átállt a teljesítményfokozó szerekre, ez ma hatalmas biznisz, ráadásul sokkal kisebb rizikó mellett »dolgozhattak«, mert sajnos elképesztő sötétség van a fejekben!” – mondja a terület megtisztításán a közigazgatási apparátusban dolgozó, ezért neve elhallgatását kérő szakember. Ő maga is 15 éve sportol, rengeteg edzőtermet megjárt már, hivatalos személyként és sportolóként is. „Nem az veszélyes, ha valaki tudatosan, edző segítségével épít izmokat, hanem az a sok buta, hiszékeny amatőr, akik bármire könnyen rábeszélhetők. A cuccok pedig könnyen beszerezhetők, bár túlnyomó részük Magyarországon nincs forgalomban, illegálisan áramlik be az országba külföldről. A legtöbb szert Ázsián kívül Szerbiából, Szlovákiából, Romániából és Görögországból csempészik az országba, a vénykötelesek esetében azok patikai árának többszöröséért. Olyan szerek árasztják el a feketepiacot, amelyek valamilyen betegség kezelését szolgálják, és csak mellékhatásuk az izomnövekedés. Július elsejétől a teljesítményfokozókkal való visszaélés már büntetőjogi kategória, igaz, ez most is csak a kereskedelmet érinti. De az itthon nem bejegyzett gyógyszerek is hamis egészségügyi terméket jelentenek. Ezekkel kapcsolatban elkeserítően hiányos a tájékoztatás” – állítja a szakember.

A „bennfentes” becslések szerint a kondizok 60-70 százaléka használ valamit. Jakub Gilbert, személyi edző, testnevelő, edzőképzést vezető szakember is folyamatosan találkozik a teljesítményfokozókkal. De még gyakrabban képzetlen, dilettáns trénerekkel. „Ma lényegében bárki kinevezheti magát edzőnek. Ugyan elvileg legalább egy alapfokú képzés lenne a minimum, de ez is persze egy pár hónapos gyorstalpalót jelent, ahol gyakorlatilag nem tudnak meg semmit. Magyarország a megélhetési edzők országa lett. Nincs munkád? Hát kitalálod, hogy edző leszel. A tanfolyam meg 200-300 ezer forint, ahol mindkét fél érdeke, hogy ne bukhasson meg senkit. Utána már rád is bízhatja magát, meg az egészségét bárki” – kezdi sorolni a gondokat a profi szakember, aki épp humankineziológus diplomáján dolgozik, hogy minél többet tudjon, ismerjen az emberi test működéséről. „Elképesztő dolgokat látok és hallok, rémtörténeteket. Izomszakadásról, gerincsérvről, súlyos keringési zavarokról. Mindez csak azért, mert fogalmuk sincs, ki mennyire terhelhető és minek van értelme” – teszi még hozzá Jakub Gilbert. Neki és profi kollégáinak is saját teste a cégére. „Nem is értem, hogy bízhat bárki egy olyan edzőben, aki vasfegyelmet és önuralmat követel és diktál, miközben a pálya közepén nyomja a kolbászos pizzát, este 10-kor pedig nutellás palacsintával búcsúztatja a napot, majd legurít pár doboz sört? Nekünk nemcsak szakmailag, de emberileg is példát kell mutatnunk” – teszi még hozzá Gilbert.


Házhoz jön a szteroid

Több mint 180 millió forint értékű, zömmel Moldáviából származó, importengedély nélkül behozott teljesítményfokozó szert – növekedési hormont és szteroidot tartalmazó 20 ezer ampullát és mintegy 200 ezer tablettát – foglaltak le egy tavalyi házkutatás után a NAV pénzügyi nyomozói egy Komárom–Esztergom megyei családi házban. A még lezáratlan ügyben gyanúsított házaspár régebben egy hivatalosan működő üzletben árult testtömeg- és izomnövelő szereket a testépítőknek és sportolónak, ám ezúttal a lefoglalt gyógyszereket illegálisan szerezték be és a gyanú szerint „fű alatt” akarták eladni. A szakértők még vizsgálódnak, s ha bebizonyosodik, hogy a készítmények veszélyesek, az engedély nélküli külkereskedelem mellett ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés miatt is felelnie kell a párnak; mind a két bűncselekmény akár 3 év szabadságvesztéssel is büntethető.

Az illegális szállítmányok általában légi úton érkeznek, és postai csomagban jutnak el a címzettekhez vagy futárszolgálat szállítja házhoz. A néhány hete lezárult nemzetközi akcióban – amelyben a NAV is részt vett – lefülelt illegális weboldalak kínálatában elsősorban szintén szteroidokat és vágyfokozókat találtak. A NAV pénzügyi nyomozói az efféle ügyek kapcsán általában engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység vagy áru hamis megjelölése miatt indítottak nyomozást.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!