A Szabadság térre épülő Gábriel arkangyalos-sasos emlékmű várhatóan elkészül a jövő hét végére, a miniszterelnök születésnapjára. A szobor „történelemhamisító jellege miatt” civilek több mint egy hónapja minden nap tüntetnek a helyszínen, dacolva a rendőri előállítással.

 
Tüntetés a Szabadság térre épülő emlékmű ellen

A Magyar Tudományos Akadémia múlt heti állásfoglalásában aggályosnak vélte a készülő művet, de beállt a bírálók sorába az amerikai törvényhozás szinte valamennyi zsidó tagja: levélben sürgették, hogy Orbán Viktor változtassa meg döntését. Három német városban már tüntettek is az emlékmű ellen.

Tegnap a MTA előtt tartottak demonstrációt több száz résztvevővel és ellenzéki politikusok beszédeivel.

A szónokok kijelentették: ha a „demokratikus pártok” átveszik a főváros vezetését, azonnal eltávolítják a „történelemhamisító” emlékművet és a Szoborparkba száműzik.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt mondta, a jelenleginél „mocskosabb hatalmak” is meg szoktak bukni, valamint, „a gonosszal nem kötünk nagykoalíciót”.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakcióvezetője szerint a „demokratikus pártok” Európát választják, Popper Gábor, a Magyar Liberális Párt ügyvivője úgy vélekedett, hogy az emlékmű körüli csatát Orbán Viktor akkor is elveszítette, ha végül felépül „a hazugság szobra”.

A Modern Magyarországért Mozgalom elnöke, Bokros Lajos úgy vélte, „a diktatúra, az orosz irányított demokrácia értékrendjét képviseli és a Jobbik faji gőggel átitatott náci ihletésű kultúráját”.

Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke pedig azt mondta, hogy a kormányon lévőket nem az emberek érdeklik, csak a hatalom, „ezért el fogják söpörni Orbán Viktort az útból, és a szobor le fog dőlni”.

A magyar himnusz után felcsendült az Európai Unióé is, az Örömóda.

(Szobrok mozgásban - A kierőszakolt megszállási emlékmű következményeit nyögik a művészek - a Vasárnapi Hírek május 25-i számában összeállítást közlünk az emlékmű-szoborállítás témájáról.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!