Januártól gyakorlatilag csak az ellen indítanak vagyonosodási vizsgálatot, aki maga kéri.
- Az ombudsman a NAV-val ellenőriztetné a vagyonnyilatkozatok hitelességét – csakhogy az adóhatóságot pártkatona irányítja.
- Jelen formájában a képviselői vagyonbevallás mit sem ér, az összes rokon gazdag.

  <h1>Tállai András, a NAV új ura Orbán jobbján: pártpolitika lehet a jövőben a „vagyonpolitika” - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI</h1>-
  <h1>Kövér László</h1>-

Tállai András, a NAV új ura Orbán jobbján: pártpolitika lehet a jövőben a „vagyonpolitika” - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

- – Kép 1/2

Közmunkásokkal veszekszik; Mezőkövesd futballcsapatát elnökli; Puskás Öcsit és Orbán Viktort ábrázoló festménnyel gazsulál a miniszterelnöknek – Tállai András nem politikai tevékenységével hekkelte meg a médiát. Ám hű pártkatonaként a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkári posztjáig vitte, és e minőségében most a NAV-ot irányítja. Így – ha megvalósul Péterfalvi Attila javaslata – neki kellene garantálnia (és hitelesítenie), hogy a képviselők igazat mondanak vagyonnyilatkozatukban.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának elnöke ugyanis azt szeretné, ha a jövőben a NAV ellenőrizné a képviselők vagyonnyilatkozatát (illetve mindenki másét, akit a törvény ilyen dokumentum közreadására kötelez). Az ombudsman szerint ugyanis a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer fabatkát sem ér: nem szolgálja az átláthatóságot, tulajdonképpen csak arra jó, hogy valakit hírbe lehessen vele hozni.

Legutóbb a fideszes Tasó László államtitkár felejtette ki vagyonnyilatkozatából egyes földjeit. De persze nem ő az egyetlen – a DK-s Varju László egy panziót hagyott ki vagyonnyilatkozatából. És az is gyakori, hogy a honatyák gyerekeik, feleségeik neveire írnak ingatlanokat. Így tett például Orbán Viktor is: neki szinte semmije sincs, felesége nevén azonban számtalan ingatlan van.

Többek szerint semmit nem érne, ha a hatalomhoz lojális NAV ellenőrizné a politikusi bevallásokat. Mások szerint viszont csak javulhat a helyzet, most ugyanis senki nem ellenőrzi a vagyonnyilatkozatok tartalmát, és ha a média vagy az ellenzék mégis rámutat valamilyen visszásságra, a renitens képviselő semmivel sem szankcionálható – ha beleírja a hiányzó vagyonelemeket. Viszont, ha a NAV ellenőrizné, akkor a vagyonnyilatkozat hiányos kitöltése bűncselekménynek minősülne. Így emiatt kezdeményezni lehetne a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

De az ombudsmani vágyakhoz nem igazodik az élet: a Tisztelt Ház épp most korlátozta a vagyonosodási vizsgálat lehetőségét.

Így januártól csak akkor lehet magánszemély ellen ilyesmit indítani, ha valaki maga kéri vagy a rendőrség már nyomoz az adott személy ügyében vagyon elleni bűncselekmény gyanújával.

Tállai András szerint „a vagyonosodási vizsgálat nem fog megszűnni, a becslési eljárásnak az alkalmazása fog szűkülni, aminek a célja, hogy az ártatlan adózókat, az átlagadózókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ne vegzálja”.

"Legfeljebb annyit róhatunk fel nekik, hogy nem készültek fel arra: gyarapodásukkal egyenes arányban nő a támadási felület – függetlenül attól, hogy tisztességesen szerezték vagyonukat vagy sem.”
(Kövér László házelnök a Fidesz fiatal minisztereiről)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!