A héten a Heti Válasz nevű lap ügynökváddal illette Paul Lendvai neves magyar származású osztrák publicistát.

 Dokumentumokat közöltek arról, hogy Lendvai újságíróként információkat adott a pártállami Magyarország bécsi nagykövetségének. Lendvai visszautasította a vádakat. – A magyar állambiztonsági szervek engem mindvégig besúgókkal figyeltettek és célszemélynek tekintettek – írta közleményében, hozzátéve: a diplomatákkal tartott kapcsolat természetes és szokásos újságírói gyakorlat volt, és ma is az. Lendvai úgy véli, hogy az ellene irányuló uszítás nem más, mint legutóbb megjelent könyve miatti retorzió.

A szerző és friss könyve körül Németországban is dagad a botrány. Az Elherdált országom – Magyarország átalakulóban című művet eredetileg Ausztria berlini nagykövetségén mutatták volna be, azonban a képviselet vezetője ettől indoklás nélkül visszalépett. Feltehetően azért, mert a két ország viszonyát kellemetlenül érinthette volna, ha Lendvai „Orban über alles” című fejezetből „a Fidesz-siker totális hatalom kiépítéséhez vezet” kezdetű részletet olvasott volna fel. Így aztán a Heinrich Böll Alapítvány és a hesseni állami televízió szervezi a könyvbemutatót, amelyet november 24-én tartanak a frankfurti Goethe Egyetemen – tudtuk meg Kristina Köhne újságírótól. A szervezők nemrég számos Németországban elő honfitársunktól levelet kaptak, akik magyarellenességgel vádolták őket. Bizalmasan arra figyelmeztették az alapítvány munkatársait: meg fogják zavarni a rendezvényt.

Az Elherdált országomból eddig több mint 30 ezer példány fogyott Ausztriában. A német újságíró nem érti, mért keltett ekkora felzúdulást a mű, szerinte Lendvai visszafogottan kritikus elemzését adta az elmúlt húsz év történéseinek. A rendezvényt mindenképp megtartják majd, de az már biztos, hogy rendészek fogják felügyelni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!