Felülről vezérelt mutyi – Nehéz bemutatni a korrupciós ügyeket, amikor az emberek legalább 60 százalékát csak a kormánypárti média éri el, miközben az ügyészség minden nyomozást próbál ellehetetleníteni, amelyik fideszes politikusokat érintene. Hadházy Ákos mégsem kesereg – az LMP társelnöke két év alatt 120-130 esetet mutatott be arról, hogyan nyúlják le a pénzeket. Eljárás viszont alig van, vádlott pedig egy sincs. Mégis, szerinte, ami reális cél lehetett, azt elérte.

 
Épp a legolcsóbb ajánlatot „ejtették” a lélegeztetőgép-beszerzés előtt – Végül az egészet lefújták - A fotó forrása: Népszava

Nagyon sok pályázatnál lóg ki az a bizonyos lóláb, és „az LMP szilárd elhatározása, hogy ügyek tucatjainak bemutatásával, a feljelentéseken túl a nyilvánosság erejével kényszeríti térdre ezt a velejéig romlott, olajozott pénzszivattyúként működő rendszert”.

Ezt hirdette meg szinte pontosan két évvel ezelőtt a korrupció elleni harcot felvállaló egykori szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő, Hadházy Ákos. (Aki ma az ökopárt társelnöke.) A kormányinfók példájára elindított, korrupcióinfó elnevezésű sorozat már a századik „adásnál” tart, de az ügyek ahelyett, hogy fogynának, egyre gyűlnek. A Korrupciókutató Központ nemrég világos képet festett: azt számolta ki, hogy a közbeszerzések átlagosan 15–24 százalékkal túlárazottak és nyolc év alatt 2-3 ezermilliárd forint tűnhetett el – ennyi pénzt rakhattak el a győztesek a reális munkadíjukon felül, állami segítséggel. Van tehát még muníciója Hadházy Ákosnak, bár azt nem tudni, hogy az átlag választók számára mennyire követhető ez a küzdelem. Szerinte mindenesetre a kezdeményezése sikeres, és ami reális cél lehetett, azt elérte.


„A munkám lényege nem az,
hogy megmutatom, hogy lopnak,
hanem megmutatom,
hogy mit és hogyan lopnak”– fogalmazott a társelnök, aki a többi között az Országos Roma Önkormányzat ügyeivel, a miniszterelnök vejének gazdagodásával, a tanterem-felújításokat célzó Öveges-program visszaéléseivel, a Lázár János feleségéhez köthető alapítvány titkolózásával, a tervezett lélegeztetőgépbeszerzés visszásságaival vagy épp Kósa Lajos feleségének cégvásárlásával lépett a nyilvánosság elé. Célja az volt, hogy az embereknek is megmutassa, amit ő már szekszárdi önkormányzati képviselőként látott: a bemutatott ügyek nem egyedi történetek.

Visszautalt az első korrupcióinfóra, ahol elmondta a szekszárdi receptet, amit egykor a város fideszes polgármestere vázolt neki. Vagyis hogy úgy működik az uniós pénzek elszórása és elköltése, hogy Budapestről jön egy cég, amelyik megmondja, hogy milyen projekt van, megírja, miközben azt kéri, hogy ő legyen a kivitelező is. Elmondása szerint Lázárék először azt mondták, hogy hazudik, majd arról beszéltek, hogy majd orvosolják a problémákat.


„Nekem meg közben
a számítógépen ott
gyűltek az ügyek.
A rendelőm
röntgentermében
álló öreg laptopon még legalább
10 olyan ügy volt akkor,
amit úgy gondoltam,
hogy meg kellene mutatni.”A korábban állatorvosként dolgozó Hadházy Ákos szerint egy friss felmérés (az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézet felmérése) igazolja, hogy az embereket még a migrációnál, illetve a terrorizmusnál is jobban aggasztja a korrupció szintje. „Dehogynem!” – válaszolta arra a felvetésre, hogy a választókat nem igazán hozzák lázba ezek az ügyek, ami nemcsak a Fidesz jelenleg mért toronymagas népszerűségén látszik, hanem azon is, hogy egy másik elemzés szerint jelenleg 100 emberből alig 14 látja úgy, van értelme a hatóságokhoz fordulni, ha valaki visszaéléseket tapasztal.

A nyilvánosságra hozatalon túl fontos volt, hogy amennyire csak lehet, legyen jogi következménye ezeknek az eseteknek. Azt elismeri, hogy ebben csak részeredményekvoltak, mert az ügyészség minden olyan nyomozást megpróbál ellehetetleníteni, amelyik érintene fideszes politikusokat.

„Ez a magyar történelem legnagyobb szabású és a legfelsőbb szintekről szervezett bűncselekmény-, illetve lopássorozata. Amiket bemutattam, csak akkor történhettek meg, ez a hálózat csak akkor jöhetett létre, ha felülről szervezték. Azaz


nyilvánvaló, hogy egy felülről
szervezett hálózatról van szó,
és ez a rendszer lényege.”A mérete pedig szintén történelmi léptékű, hiszen az uniós pénzek esetében Hadházy Ákos nem nagyon látott olyan projektet, ahol ne lenne legalább 20-30 százalékos túlárazás. Sőt van, ahol a 100 százalékot is ellopják, mert a támogatásból semmi nem épül vagy hasznosul, miközben a pénzt kifizetik.

A 100 korrupcióinfón előhúzott 120-130 esetből „csak” 45-ben született feljelentés. Ebből 20-ban indítottak nyomozást (10 jelenleg is tart), mert Hadházy Ákos szerint annyira nem lehetett ezeket az eseteket  elsikálni, hogy muszáj volt eljárást kezdeni.

Sok esetben végül megszüntették a nyomozást – ilyen volt például Tiborcz István és az Elios ügye –, de az LMP-s politikus mégis bizakodó, hiszen ennek az ügynek van olyan szála, amelyet még vizsgálnak. Összesen 2 esetben van gyanúsított, vádemelés viszont még egyetlen bemutatott ügyben sem volt, mert az LMP társelnöke szerint láthatóan az időhúzás a fő stratégia.

Szerinte sokat elmond a rendszer lényegéről, hogy a fideszes Farkas Flórián (az ORÖ volt elnöke) idejében például úgy loptak pénzeket, hogy azt még az állam is beismerte, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériuma visszakérte a roma önkormányzattól a Híd a munka világába projekt 1,6 milliárdját. Igaz, később ennek nagy részét egy támogatásba bújtatva „leírták”.

„A szerződések 90 százalékát Farkas Flórián írta alá, a teljesítési igazolásokat is ő ellenjegyezte,


ennek ellenére még mindig ott
vigyorog és tavaly Kövér
Lászlóval írt alá választási
együttműködési
megállapodást az általa
vezetett Lungo Drom.”Hadházy Ákos azzal számolt, hogy ha 2014-15-ben megtesz egy feljelentést, akkor annak 2018-ra látszódnia kell. Példaként az Öveges-programot említette, amelyben a nyomozás már tényként állapítja meg, hogy sokszoros túlárazások és összeférhetetlenségek voltak, sokszor felesleges dolgot vásároltak, és bűnszövetségben elkövetett ügyről van szó. Az más kérdés, hogy vádlott itt sincs.

Az unió nem tud ügyekkel foglalkozni, de ha azt látja, hogy vannak ellopott pénzek, ám a bizonyítékok ellenére ennyire nyíltan nem foglalkoznak vele a bűnüldöző szervek, ennyire következmények nélküli az ország, akkor akár azt is mondhatja, hogy felfüggeszti a kifizetéseket. Azt szokták mondani, hogy elég sokat kell lopni, és akkor megússza az ember. A kormány ezt úgy végezte el, hogy a lopott pénzből megvásárolt újságokat, tévéket, rádiókat, online felületeket. És


„ma az embereknek alsó hangon
a 60 százalékát egész
egyszerűen csak a kormánypárti
talpnyaló média éri el”.Érdekesség az is, hogy a jelenlegi rezsim a vezetőinek megengedi, hogy lopjanak, a rendszer alattvalói esetében viszont már nem nézik ezt jó szemmel.

A korrupció nem csak az ellopott pénz mennyisége miatt veszélyes, bár ez sem elhanyagolható, hiszen alsó hangon 500-600 milliárdot lehetne megspórolni akkor, ha a kormányváltás után elfogadnának pár olyan törvényt, ami megnehezíti a lopásokat. „Ez sok pénz, ebből kis túlzással az összes tanárnak és kórházi dolgozónak meg lehetne duplázni a bérét. De ennél fontosabb, hogy ma nem az a cég kerül előnybe, amelyik újít, gondolkodik, szorgalmas és tisztességes, hanem az, amelyik jóban van a döntéshozókkal. Ez pedig óriási baj, hiszen ráeresztenek sok ezermilliárdot a gazdaságra, de a végén nem egy versenyképesebb, hanem egy gazemberebb gazdaságunk lesz.”

Hadházy Ákos szerint szükség van a főbűnösök megbüntetésére, ami része a korrupcióellenes harcnak, ahogy az is, hogy törvényekkel nehezítik majd meg a lopásokat. Ugyanakkor szerinte egyfajta vádalkut is ki kell dolgozni azok számára, akik – például ügyintézők – tudtak ugyan a manipulált közbeszerzésekről, de az állásukat féltve nem mertek szólni.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!