Európában minden ötödik gyerek válik szexuális erőszak áldozatává. Magyarországon 300 ezer gyerek lehet érintett, de csak ezer ügyben indul eljárás.

Az áldozatok kiszolgáltatottsága és a rendszerszintű hibák ellen muszáj közösen fellépni, állítja Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szakember, ezért a Hintalovon Alapítvány aláírásgyűjtést kezdeményez. Olyan kormányzati lépéseket sürget, amelyek eredményeként minden magyar gyerek segítséget kérhet, védelmet kaphat, és elkerülheti, hogy szexuális erőszak áldozatává váljon. Gyurkó Szilvia kuratóriumi elnök lapunknak azt mondta, társadalmi összefogás, állami feladatvállalás szükséges azért, hogy a gyerek elleni szexuális erőszak ne egy elsimítandó ügy legyen, amit aztán „bizonyíték hiányában” ejtenek.

Ma Magyarországon a szexuális erőszak többségében csak az áldozatra nézve van következménye. Holott a gyerekek intézményes védelme, a megfelelő törvények elfogadása és betartatása az állam feladata.

A Hintalovon Alapítvány aláírásgyűjtésének célja többek között az, hogy az Országgyűlés tartson vitanapot a gyerekbántalmazás és a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak problémájáról, és dolgozzon ki stratégiát a megelőzésre és a gyerekek hatékonyabb védelmére – hiteles szakemberek közreműködésével. Továbbá meg kell szüntetni a gyerekprostitúciót, ugyanis az az esetek kétharmadában direkt módon kapcsolatba hozható a gyerek által elszenvedett szexuális erőszakkal. A petíciót egyetlen délelőtt alatt több mint 1100-an írták alá.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!