Ismét Gyurcsány Ferencet választotta elnökévé a DK. A pártelnök szerint a választási győzelem után nehéz lesz békét teremteni, mert nem Orbánnal, hanem az orbánizmussal állnak szemben.

 
Németh András Péter felvétele

Megalakulása után két évvel tisztújító kongresszust tartott a Demokratikus Koalíció szombaton a budapesti SYMA-csarnokban. A mintegy 2 ezer küldöttel zajló tanácskozás nagy része zárt ajtók mögött történt, de a régi-új pártelnök beszéde nyilvános volt. „Mi az, hogy nyolc év? Nyolc gól! Ami megtörtént a futballban, ugyanaz fog történni ezzel a kormánnyal is. Akarni nem elég, tudni is kell” – jelentette ki a magyar válogatott csúfos vereségére utalva a volt kormányfő, aki Orbán Viktor rendszerének legádázabb ellenfeleként jellemezte pártját , de hangsúlyozta: Orbán önkényének elutasításában radikálisnak tartják magukat, a kormány leváltása után azonban mérsékelt balközép, polgári politikát szeretnének megvalósítani. Szerinte a Fideszt könnyebb lesz legyőzni a jövő évi választáson, mint utána a „köztársaság újraalapításával” szabadságot, nyugalmat és prosperitást hozni az országnak. „Háború vagy béke” – ez a jövő évi választás egyik fő kérdése, mert Orbán folyamatosan hadban áll az ország múltjával, Brüsszellel, a befektetőkkel és a másképp gondolkodó demokratákkal – magyarázta Gyurcsány, aki szerint ezért nem csak a miniszterelnök személyével, hanem az „orbánizmus” jelenségével állnak szemben, amelyben milliónál többet hisznek és amely nem megoldani akarja a problémákat, csak „eltakarítani” az egyet nem értőket, és ebbe tönkremegy az ország.
„Nem lesz könnyű, de nem készülhetünk arra, hogy az ország egyik felének győzelme után, az ország másik felének győzelmét teremtjük meg” – hangoztatta.

Ezután a korrupció következett: össze kell törni a „szervezett felvilág rendszerét”, mert bár „Magyarországon sokszor és sokan loptak” minden politikai oldalon, eddig a lopás bűnnek számított. Mostanra viszont „törvényhozási normává” változott, és a kormányon lévők annak érdekében hoznak tudatosan törvényeket, hogy egyes gazdasági csoportoknak vagy szereplőknek előnyöket teremtsenek – mondta a pártelnök. Az ország erkölcsileg, szociálisan, kulturálisan, gazdaságilag és politikailag is meggyötört állapotban van, a lakosság 44 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, a kormány bűnözőként kezeli a szegényeket – sorolta Gyurcsány, aki szerint még 2016-ban is legfeljebb csak szerény gazdasági növekedésre lehet számítani. Muszáj megmondani a választóknak, hogy sajnos még jó ideig „cudar évek jönnek” – jelentette ki.

„Fontos egy pártnak, hogy sokan támogassák. De van, ami ennél mindenképpen fontosabb. Az, hogy évek óta úgy tudunk ebben a pártban politikusok lenni, hogy végtelen békében tudok élni a saját meggyőződésem és politikai cselekvésem által létrehozott világban”− fogalmazott Gyurcsány, aki örül, amikor azt mondják rá, hogy megosztó, mert megosztott országban annak kell lenni. Aki nem az, csak szerepet vesz fel, besimul, hazudik, „én meg nem hazudok. Ilyen egyszerű”.

Beszéde végén a volt miniszterelnök a szocialista pártnak és az Együtt-PM szövetségnek is üzent: „nekünk nem csak az áll érdekünkben, hogy erős legyen a DK, hanem az is, hogy erős legyen az MSZP–Együtt-PM szövetség. Mi hárman más karakterű pártvezetők vagyunk. És ha már így alakult, úgy tűnik egyelőre, hogy külön listákon fogunk indulni, fordítsuk ezt a javunkra. Lássuk inkább lehetőségként és nem fenyegetésként. De a legjobb mégiscsak az lenne, ha közösen tudnánk megküzdeni Magyarországért” – zárta szavait Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc mellé öt alelnököt választott a kongresszus: a posztot eddig is betöltő Molnár Csaba, Bauer Tamás, Niedermüller Péter és Debreczeni József mellett Vadai Ágnes kapott bizalmat. Az elnökség tagjai: Varju László, Kerék-Bárczy Szabolcs, Kolber István, Kakuk György, Avarkeszi Dezső, Gy. Németh Erzsébet, Nagy-Huszein Tibor, Élő Norbert, Borka-Szász Tamás és Glázer Tímea.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!