Nem tűnik el a közéletből, csak helyet ad azoknak is, akik eddig nem álltak ki nyíltan az egészségügy helyzetének javításáért. Sándor Mária, a fekete ruhás nővér egy múlt heti interjúban úgy fogalmazott: nem akar úgy menni tovább elöl, hogy nem érzi maga mögött azokat, akikért harcol.

 
Sándor Mária demonstrál - Fotó: Kállai Márton

„Úgy gondolom, hogy én csak egy ápolónő vagyok, és nem áll mögöttem olyan erő, mint a pedagógusok mögött. Ott az összes pedagógus-szakszervezetnek sikerült összefognia, és nagy egyetértésben harcolnak a szabad oktatásért. Az egészségügyben ezt nem sikerült összehozni. Egyedül vagyok a társaimmal, és amenyiben nincs összefogás, és nem érzi valamennyi orvos, nővér, hogy ki kell állniuk magunkért, akkor az egészségügy összeomlott, és én sem tudok többet tenni érte” – mondta a Népszabadságnak.

„Mária ott lesz mindig velünk, nem hagyta el se a mozgalmat, se az 5.12 Szakszervezetet, csak egy sorral hátrébb lépett” – mondta a VH-nak Kiss László, a szakszervezet elnöke.

Sándor Mária ugyanebben az interjúban hirdette meg utolsó akcióját, amelyben arra kéri kollégáit és a velük szimpatizálókat, hogy az április 15-i pedagógusdemonstráción az orvosok és ápolók húzzanak fekete ruhát, és úgy menjenek be az egészségügyi intézményekbe, „megmutatva, hogy ez a rendszer nem működik”. Az egészségügyben működő szakszervezetek még nem döntöttek arról, támogatják- e a fekete ruhás napot. Egyedül a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke mondta, hogy ők arra biztatják tagjaikat, álljanak a tiltakozás mellé.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!