„Szerintem elmarad a BKV-sztrájk és lesz megállapodás” – mondta lapunknak Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke. Ha netán mégis lenne munkabeszüntetés, akkor abban az EKSZ is részt venne.

 
VH, 2017. április 1., 13. szám

Az utasok leginkább a metróforgalomban éreznék a sztrájk hatását, de ez az elégséges szolgáltatásoktól is függ. Húsvét utánra három-, majd ötnapos sztrájkot hirdetett a dolgozók 80 százalékát képviselő Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) és ezek tucatnyi tagszervezete. A hivatalos sztrájkbejelentést átadták pénteken a BKV vezetésének. Február óta nem kaptak érdemi választ azon követelésükre, hogy az idei és a következő két évre összesen 30 százalékos bérfejlesztésre van szükség.

Nemes Gábor azt vélelmezi: a sztrájk bejelentése csak „színjáték”, a háttérben egyeztet Gulyás Attila VTDSZSZ-elnök és Tarlós István. „Gulyásék máskor is cserbenhagytak már minket, nem állnak ki a dolgozóik mellett” – így Nemes, aki szerint lesz kormányzati beavatkozás: kapni fog a BKV és a főváros is egy kevés pénzt, de ez nem fogja megállítani a roppant kevés fizetés miatt külföldre készülő kollégákat. Nemesék a minap Bécsben tárgyaltak osztrák érdek-képviseleti kollégáikkal, hogy segítsék a magyar buszvezetők kinti munkába állását.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!