Elhagyott halottak a kórházakban.

 
Elhagyott halottak a kórházakban - illusztráció: Shutterstock

A magyar egészségügy állapotairól, a kórházak higiénés viszonyairól sok felháborító tény került már nyilvánosságra. De hogy napokig feküdjenek holttestek a kórházak területén észrevétlenül, az minden eddiginél sokkolóbb. Pedig ez történt Győrben és a fővárosi dél-pesti kórházban is. Hogyan lehetséges ez? Hogy lehet, hogy napokig senki nem jár egy kórház vécéjében? Hogy senkinek nem hiányzik az elhunyt ember?

„Nincs rá általános szabály, az általános higiéniai szabályoknak és a kórházak saját előírásainak megfelelően kell takarítani a kórházi illemhelyeket” – mondta lapunknak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség volt elnöke. „Felháborító és érthetetlen, nálunk ilyen biztosan nem fordulhat elő”, így reagált név nélkül egy fővárosi kórház ápolási igazgatója arra, hogy egy héten belül két, már több napja ott fekvő hullát találtak két különböző kórház mosdójában.

Vélhetően több napja halott hajléktalant találtak csütörtök este a győri Petz Aladár kórház területén lévő, gyógyításra nem használt épületben. Beszökhetett az ingatlanrészbe, amit egy sportkör bérel. A kórház nem tudott róla, hogy ott van, mondta dr. Tamás László János főigazgató a Kisalföldnek. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az ügyet, ugyanis bűncselekményre utaló jelet nem találtak. Múlt vasárnap a fővárosi Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet kilencedik emeletén, a koraszülött osztály egyik nyilvános vécéfülkéjében bukkantak egy halottra, aki vélhetően már öt napja feküdt a WC-ben. Az ügyben belső vizsgálatot rendeltek el, idegenkezűség itt sem merült fel.

Hihetetlennek tűnik, de a kórházi mosdók takarítását semmi nem nem szabályozza.

A feladatot szinte az összes kórházban külsős cégek végzik, leginkább az intézmény anyagi forrásaitól függ, milyen gyakran tudják rendbe tenni a WC-ket.

Mindezt dokumentálni is kell – elvileg. Persze ha nincs szabályozás és nincs dokumentáció, akkor nehezebb a számonkérés is. „A kórházak saját maguk állapítják meg a takarítás gyakoriságának szükségességét”, erősítette meg a Bethesda Kórház egyik dolgozója. Egy másik fővárosi intézményben naponta kétszer takarítják a bent fekvő betegek mosdóit, míg azokat, amiket például a látogatók és az ambuláns betegek is használnak, még gyakrabban. Ezt a szabályt maga a kórház állította fel, betartását a főnővér ellenőrzi és online felületen dokumentálja. Illetve vannak más, ellenőrzésért felelős személyek is, valamint a kórház higiéniás osztálya is tart ellenőrzést nagyjából félévente és szúrópróbaszerűen.

Ezen kívül az ÁNTSZ is végez hatósági ellenőrzést – szintén szúrópróbaszerűen, de előre ütemezve is, nagyjából kéthavonta.

Dr. Hegedűs Zsolt a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke, aki évekig dolgozott több angliai kórházban is, lapunknak azt mondta, sosem tapasztalt és nem is hallott panaszt a kinti kórházak mosdóinak állapotával kapcsolatban.
„A bristoli állami kórház mosdóiba nem tudtam úgy bemenni, hogy ne lennének patyolat tiszták. Két-három óránként takarítottak, ráadásul minden WC-ben volt egy úgynevezett pánikgomb is, amit baj esetén használhattak a betegek. Ettől iszonyú messze vagyunk, de az még a magyar viszonyok között is abnormális, hogy napokig nem megy be takarító a fülkékbe” – mondta az ortopéd sebész. Kerestük levében és telefonon is a Magyar Kórházszövetséget és az ÁNTSZ-t, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!