Megvan az első vádemelés a kormányt tavaly év végén megrendítő amerikai kitiltási botrányban. A jelek szerint két dolog biztos.

Az egyik, hogy a korábban „hírbe hozott” Heim Pétert, a Fidesz közeli Századvég vezetőjét tisztáznák. A másik, hogy hírbe hozzák az amerikai Bunge étolajgyártó céget, azt a vállalatot, ami korábban jelezte: az étolajiparban dübörög az áfacsalás. (Ennek ellenére a jelenlegi ügyben az egykori NAV-elnök, Vida Ildikó nem érintett.) Annál inkább egy korábban információtechnológiai céget vezető, negyvenes évei végén járó, budapesti, T. V. monogramú üzletember. A vád szerint ő ígérte meg a Bunge lobbistájának, hogy kormányzati kapcsolatai révén elintézi: 27-ről 5 százalékra „csökkenteti az áfát”.

A Bunge 2012 januárjától alkalmazott egy lobbistát Magyarországon, mivel a magas áfa miatti visszaélések súlyos károkat okoztak a cégnek a magyar piacon. A lobbista jelezte a NAV vezetőinek és minisztériumi dolgozóknak, hogy a magas áfa (és a hozzá kapcsolódó korrupció) miatt tarthatatlanok az állapotok. A lobbista megkereste egy korábbi ismerősét, T. V.-t az üzleti világból, hogy hozza őt össze egy ismert gazdaságkutató céggel annak érdekében, hogy „elintézze” az áfacsökkentést.

Az ügyész először nem akarta megnevezni a szereplőket, később mégis elárulta: a Századvégről és Heim Péterről van szó. A vádlott T. V. állítólag azt ígérte a Bunge emberének, hogy 2 milliárd forintért cserébe a Századvég elintézi, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökkentsék az étolaj áfáját.

A Bunge ezek után azonnal megszakította a kapcsolatot a lobbistával, és jelentette a NAV-nak, valamint az amerikai követségnek a tisztességtelen ajánlatot, ez vezetett az ajánlat tevőjének kitiltásához.

A fővárosi főügyész szerint a kétmilliárdos ajánlat valótlan volt, mivel Heim Péter és az ajánlatot tevő T. V. között nem volt semmilyen kapcsolat a nyomozás eredményei szerint, és Vida Ildikó sem érintett az ügyben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!