„Ha hétszer elesel, kelj fel nyolcadszor is!” Magyarul nagyjából így hangzik az az Ázsiában közkeletű mondás, amelyet Liu Shaolin Sándor írt ki közösségi oldalára a héten. Mi tagadás, mire eljutottunk a váltó csütörtöki döntőjéig, a magyar rövidpályás gyorskorcsolyacsapat tényleg túl volt néhány kisebb csalódáson. Azt a bizonyos nyolcadik „feltápászkodást” viszont még nagyon sokáig emlegetjük majd!

VH, február 24., 8. szám

- – Kép 1/6

Igazán nem akarunk a próféta szerepében tetszelegni, de januárban, a korisainkról szóló, „Sikersztori születőben” címet viselő cikkünkben úgy fogalmaztunk, a pjongcsangi olimpia szervezői a ceremóniákhoz a biztonság kedvéért bekészíthetik a magyar himnuszt is. Nos, a sikersztori – s vele az első magyar téli ötkarikás arany – a férfi váltó fináléjában meg is született, péntek dél tájban pedig Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba és Knoch Viktor tiszteletére Erkel Ferenc (átdolgozott) zeneműve is felcsendült.

Akárhogy próbáljuk rekonstruálni, mi vezetett a sporttörténelmi aranyhoz, miért épp ebben a számban jött össze a bravúr, arra jutunk: az egész nagyon sorsszerű volt. Mert bár a sportág évek óta töretlenül fejlődik, az olimpiai bajnoki cím speciel három hónappal ezelőtt még nagyon távolinak tűnt. A Világkupa novemberi, szöuli záró állomásán a magyar fiúk csak kívülről nézhették a döntőt, ahol a kazah váltó egy esetleges dobogós hellyel megfoszthatta volna a mieinket az ötkarikás kvótától. A sokat látott hazai sportrajongó jól tudja, a magyar versenyzőkkel ilyenkor 10 esetből 9-szer „kiszúrnak” a többiek. A koreai, a holland és az amerikai váltó azonban – bár nekik a kvalifikáció szempontjából már mindegy volt – sportszerűen nem engedte előre a kazahokat, kikaparva nekünk a gesztenyét. A sors iróniája egyébként, hogy e három fair csapat közül a mostani olimpián végül egyik se állhatott dobogóra. Az igazsághoz pedig hozzátartozik, hogy az oroszok kizárása miatt végül az utolsó pillanatban a kazahok is bekerültek a mezőnybe, de nyilván egészen más volt nekik a bizonytalanság közepette készülni, mint a mieinknek, akik nyugodtan edzhettek a váltóra.

Az előjelek aztán Pjongcsangban sem voltak a legkedvezőbbek, Liu Shaoangot például mindhárom egyéni számban kizárták, bátyja pedig, bár sokan esélyesnek tartották, nem tudott dobogóra állni egyik távon sem – de Knoch Viktornak és Burján Csabának sem úgy sikerültek az egyéni viadalok, ahogy szerették volna. Ezek után viszont ez a négyes egy olyan hat és fél percet „rakott össze”, hogy a nyilatkozatokat hallgatva senki se érezte túlzásnak, mikor „minden idők legtökéletesebb futamáról” beszéltek. Knoch és Burján, bár egyénileg lehet, hogy gyengébbek, mint kínai és kanadai riválisaik, nagyszerűen tartották tűzközelben a váltót, hogy aztán az utolsó három és fél körben előbb Liu Shaoang megelőzze az egy órával korábban 500-on világcsúccsal olimpiai aranyat szerző kínai Vu Ta-csinget, majd Liu Shaolin Sándor az első helyért – ahogy azt a sportág berkein belül mondják – „levadássza” a kanadai Samuel Girardot.

És ha már korábban sorsszerűséget említettünk, hozzátehetjük, hogy éppen az említett Vu és Girard voltak azok, akik mögött első számú ászunk az elődöntőben kiesett legerősebb távján, 500-on. Mit is mondhatnánk: méltó visszavágás. Afelől pedig ne legyen kétségünk, hogy Liu Shaolin Sándor is ezzel az arannyal a legboldogabb, amelyet öccse és két jó barátja társaságában ünnepelhetett egyik újdonsült kedvenc sportcsarnokunkban, a Kangnung Jégarénában. 


Az aranyérmes magyar férfi váltó a 6:31.971-es idejével több, mint 10 másodpercet faragott az olimpiai rekordon, és három másodpercre megközelítette az amerikaiak 2017-es világcsúcsát. Más kérdés, hogy ebben a sportágban nehéz összevetni az időket, hiszen egyfelől nincs két egyformán gyors jég, másrészt pedig a váltódöntők elejét sokszor hajlamosak „ellazsálni” a korisok.


28 millió
forintos jutalmat kapnak fejenként az aranyérmes magyar váltó tagjai
 

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (a képen balról jobbra) péntek délben vették át aranyérmeiket Pjongcsangban
A szakmai stáb öröme: Zhang Jing, azaz „Lina” edzőnő, Jae Su Chun technikus (középen pirosban) és Bánhidi Ákos csapatmenedzser - Fotó: Derencsényi István, MOKSZ Liu Shaolin Sándor csókja kedvesének, az olimpián megsérülő brit Elise Christie-nek. Az angol „szál” miatt a magyarok sikerével a BBC is kiemelt terjedelemben foglalkozott - Fotó: Derencsényi István, MOKSZHírünk a világban
Alighanem kevesen fogadtak volna arra, hogy a pjongcsangi téli olimpia utolsó hétvégéje előtt a magyar küldöttségnek ugyanannyi aranyérme lesz, mint az oroszoknak – igaz ez még akkor is, ha a NOB döntése miatt utóbbiak kénytelenek több sztárjukat is nélkülözni. Az így is 168 fős orosz csapat első aranyát pénteken magyar idő szerint hajnalban Alina Zagitova szerezte a műkorcsolyázónők egyéni versenyében. A mindössze 15 esztendős, januárban Európa-bajnok sportolónőnek az ötkarikás zászlót húzták fel, és az olimpiai himnuszt húzták el a dobogón.
Zagitova mögött honfitársnője, Jevgenyija Medvegyeva és a kanadai Kaetlyn Osmond végzett. Tóth Ivett a 23. helyről várta a pénteki kűrt, és végül ebben a pozícióban is zárta az olimpiát. A 19 éves magyar versenyzőnek ezzel együtt is sokat köszönhetünk, a szerdai rövidprogramban ugyanis extravagáns szerelésben az AC/DC zenéjére korcsolyázott, ami jelentős pozitív visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtóban. Ez a hirtelen jött figyelem pedig ránk is fért, hiszen azt megelőzően a magyar színekben versenyzők közül csak Elizabeth Swaney tudott bekerülni a köztudatba. A síakrobata (már ha az „akrobata” kifejezés indokolt az esetében…) azzal „robbantotta fel az internetet”, hogy nem igazán mutatott be trükköket a félcsőben, holott ennek a számnak éppen az a lényege.

Tóth Ivett a Carmenre előadott kűrjében már „konzervatívabb” volt - Fotó: Derencsényi István, MOKSZ 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!