A létszám lesz a legkényesebb pontja annak, hogy a kórházak teljesítsék a legújabb minimumfeltételeket. Az összegzés előtt álló országos felmérésből már most látható: néhány országrészben kritikus a hiány, már a korábban kurrens szakmákban sincs elegendő orvos. A képzett szakdolgozók is kevesen vannak, munkájukat mind több helyen segédápolókra bízzák.

Megszokott jelenség, hogy egyes kórházakban szinte követni sem lehet, mikor, melyik orvos jön az ágyunkhoz, anynyian vannak, míg máshol betegek tucatjairól kénytelen valaki egyedül gondoskodni. A most készülő, legfrissebb felmérésből viszont már az egyértelmű létszámhiány látható, mára már egészen elképesztő területi eltérésekkel. Az egyetemi városok, illetve Csongrád, Hajdú-Bihar, Baranya megye és természetesen Budapest még szerencsésebb helyzetben vannak, de már itt is igaz, hogy a korábban kurrens szakmákban is lenne hely újabb pályázóknak.

Urológus szakorvosból például Fejér megyében csaknem 86 ezer lakosra jut egy, míg Budapesten ez a szám már 12 500. Sebészeknél még súlyosabb a helyzet: Baranyában 35 ezer, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében már csaknem 400 ezer emberre jut egyetlen szakorvos, de ugyanilyen drámai a kép a patológusok, belgyógyászok, vagy már a szülészek esetében is.

A legkritikusabb az oxyológus-sürgősségi szakorvosok, idegsebészek száma, 4 olyan megye van, Nógrád, Zala, Tolna és Heves, ahol egyetlen szakember sincs, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 281 ezer ember osztozik egyetlen szakorvoson, Budapesten viszont mindössze 35 ezren. Dr. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint már most látható: a létszámhiány a legkritikusabb pont, ami miatt biztosan nem tudják majd teljesíteni az intézmények a számukra kiírt minimumfeltételeket.

Az elmúlt években készült felmérések meglehetősen torz képet adtak, ugyanis azt például, ha egy orvos két helyen dolgozik, nem tudták kimutatni, így előfordult, hogy egyetlen orvos kettőhárom helyen is szerepelt a statisztikákban. Eddig csak a személyes tapasztalat, benyomások alapján sejtették, mi is a valóság, a mostani jelentésben viszont már arról is nyilatkoztak az intézmények, hogy ki, hány órában, milyen formában dolgozik.

A szakdolgozók létszáma az orvoshiányhoz hasonló nehézséget okoz már most az intézményeknek. Becslések szerint 4-6 ezerrel vannak kevesebben a szükségesnél, sok helyen már most segédápolókkal, ápolási asszisztensekkel töltik fel az üres szakápolói helyeket. A kormánytervek szerint pedig éppen ezen a területen „duzzasztanák föl” a létszámot – legalább nyolc osztályt végzett munkanélküliek átképzésével.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!