A szurkolók mellett természetesen a szakmát is foglalkoztatja, a zaklatott időszakát követően mire megy a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon Hosszú Katinka.

  -
  -
- – Kép 1/2

A korábban éveken át Dél-Afrikában edzősködő, és világbajnokot nevelő Törös Károlyt, a Magyar Úszó Szövetség utánpótlás bizottságának elnökét a háromszoros olimpiai bajnokunk jelenlegi helyzetéről kérdeztük.

– Ön nemrég üdvözölte, hogy Hosszú Katinka régi trénerével, Dave Salóval folytatja a felkészülést, ám az úszónő azóta újra váltott, és az Eb-re már Petrov Árpád kíséri el. Mi a véleménye az újabb edzőváltásáról?

– Dave Salóval baráti kapcsolatban vagyok, nekem valahol logikus volt, hogy Katinka hozzá ment tanácsért, és Dave egy jó ember, aki segített neki, amíg nem talált másik edzőt. Ami a váltást illeti, Petrov Ivánt ismerem jól, ikertestvérét, Árpádot kevésbé, de ő is egy nagyon kellemes ember, Katinka biztosan nem véletlenül választotta. Sokat tanult, főleg Svájcban, ahol a legendás gyorsúszó Alexander Popov edzőjének, Gyennagyij Tureckijnek a lányával is dolgozott, valószínűleg Gyennagyij is sokat segített neki az edzőképzésben.

– Mit szól ahhoz, hogy Katinka a legsikeresebb számában, 400 m vegyesen nem indul?

– Ez jó döntés, mert ehhez sokkal erősebb felkészülés kellett volna. Sőt én úgy érzem, idővel egyre kevesebb 400 méter vegyest vállal, inkább a 200 méteres, 100 méteres vagy sprintszámok jönnek. Az én szememben ez már a korral járó választás is.

– Milyen eredményt vár Katinkától az Eb-n?

– Ezt a legnehezebb megjósolni. Szerintem azokban a számokban, amelyekben elindul, arra számít, hogy nyerni tud, vagy legalábbis megpróbálja. Nagy időt nem, inkább helytállást várok tőle.

Címkék: úszás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!