Nem blöff ez, hanem korrupció. Hiába próbálják a forint elleni támadásnak láttatni, Matolcsy György pechjére pont az MNB-alapítványok 260 milliárdos botránya törheti át a korrupció terén a közöny falát. Ugyan a polgárok továbbra is a politika természetes velejárójaként kezelik a „mutyit”, ám azt egyre nehezebben viselik, hogy semminek nincs következménye.

 
 
 

Így a Publicus Intézet felmérése (ami a Vasárnapi Hírek számára készült) úgy találta: az emberek majdnem 60 százaléka menesztené Matolcsy Györgyöt. Nem véletlenül. Ugyanis míg a legtöbb esetben a kormányzati kommunikáció képes volt elmagyarázni, hogy milyen stratégiai célok indokolták a mutyikat, az MNB-alapítványok esetében viszont az emberek 66 százaléka gondolta úgy: felesleges dolgokra fizetett ki (ráadásul Matolcsyhoz közel álló embereknek) milliárdokat a jegybank. Márpedig egy 4 milliós zongorától könnyebben szorul ökölbe az átlagember keze, mint egy 3600 milliárdos paksi bővítéstől. Így nem csoda, hogy a választók majdnem kétharmada értékelte úgy: az MNB-alapítványok kifizetései azt bizonyítják, hogy szélsőséges mértékű korrupció folyik Magyarországon.

És a jelek szerint a jegybanki történet felülírja a régi beidegződéseket. Március óta 2 százalékkal többen, immár 32 százaléknyian vallják, hogy az Orbán-kormány korruptabb, mint a szocialista kabinetek. És 3 százalékkal kevesebben hiszik (13 százaléknyian), hogy az előző kormányok többet loptak, mint Orbánék. A társadalmi tudatváltással együtt pedig a legtöbb ügyet egyre súlyosabban ítéli meg a köz, legyen szó Vajna (korábban Andy) András tévévásárlásáról vagy a stadionügyekről.

Mindenesetre Orbán Viktor érzékelni látszik a helyzet súlyát, ugyanis „nem engedi el” következmények nélkül az MNB-ügyet, hanem torol – az „áldozat” pedig Áder János, aki köztársasági elnökként nem írta alá a jegybanki alapítványok pénzügyeit elrejtő törvényt, és így lehetővé tette, hogy az eltitkolni vágyott 260 milliárd sorsa kiderüljön.

(Az államfői posztról szóló cikkünket a Vasárnapi Hírek május 21-én megjelent friss számának 4. oldalán olvashatja.)

A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2016. május 12–17. között. A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1050 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont.

 Ön szerint korrupció?

 

 


Ön szerint melyik időszakban volt több korrupció?

 
Hallott róla, hogy nyilvánosságra kerültek a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak kifizetései, amelyek összesen kb. 260 milliárd forintot érintenek? - Ön mennyire tartja felháborítónak azt, ami az MNB alapítványairól, azok kifizetéseiről kiderült? - Ki a felelős az MNB körüli botrányokért?
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!