Donald Trump emberei hónapok óta kapcsolatban állnak az orosz kormánnyal, a Kremlnek pedig kompromittáló, zsarolásra is használható felvételei vannak a leendő amerikai elnökről – a többi között ez áll abban a 35 oldalas dokumentumban, amelyet a héten hozott nyilvánosságra egy amerikai weboldal. És bár Trump mindent tagad, a nagy kérdés, hogy mennyire lesz komolyan vehető az Egyesült Államok következő elnöke, és még mi derülhet ki róla a következő hónapokban. Időzített bombák, orosz hackerek, egy brit James Bond, sok amerikai mókus. És mindez nem egy amerikai krimi, hanem a való világ.

 
Fotó: Spencer Platt, Getty Images


A Trump orosz kapcsolatairól és a hackerbotrányról szóló jelentést, amely már ősz óta keringett a washingtoni politikai és médiaelit köreiben, először a Buzzfeed internetes oldal publikálta. Ez olyan kemény vádakat tartalmaz, amelyek valóságtartalmát szinte képtelenség ellenőrizni. A többi közt azt is, hogy igencsak kínos, szexuális tartamú felvételek készültek Donald Trumpról 2013-ban, amikor a Miss Universe döntőjén Moszkvában járt. Ez pedig azt sugallja, hogy Vlagyimir Putyin markában tarthatja a még be sem iktatott elnököt, a Kreml befolyásolási kísérletei pedig messze túlmutatnak a demokrata párt elleni hackertámadáson és Hillary Clinton lejáratásán.

A titkosszolgálatok január elején Barack Obamának, majd Trumpnak is adtak egy kétoldalas öszszefoglalót a fent említett dokumentumból. Az FBI, a CIA és az NSA emberei azért is döntöttek így, mert a dokumentum forrása egy egykori brit kém, akit hírszerző körökben nagyra értékelnek, forrásait megbízhatónak tartják. Az FBI olyannyira hitelt adott ezen híreknek, hogy a Guardian brit napilap szerint ősszel engedélyt is kértek Trump négy emberének lehallgatására, hogy ellenőrizzék orosz kapcsolataikat.

Trump múlt heti, szerdai sajtótájékoztatóján mindent tagadott, és azzal vádolta az amerikai titkosszolgálatokat, hogy ők szivárogtatták ki a jelentést. A sztorit először közlő Buzzfeedet és a CNN tévécsatornát sem kímélte: előbbit „bukásra ítélt szemétkupacnak” nevezte, utóbbi riportere pedig nem kérdezhetett, mert Trump szerint hazugok. A leendő elnök többször is kijelentette: az, hogy őt Vlagyimir Putyin kedveli, egyáltalán nem teher, hanem inkább előny.


Tapasztalt hírszerző küldött hihetetlen híreket

A brit kém neve a The New York Times (NYT) szerint Christopher Steele, aki a kilencvenes években Moszkvában dolgozott a brit hírszerzésnek. Londonba visszatérve a szervezet magas rangú Oroszország-szakértője lett. Később saját céget alapított; az utóbbi években az FBI-jal is többször együtt dolgozott, többek közt a FIFA korrupciós botrányainak felgöngyölítésén is. A „Trump-ügy” orosz szálán akkor kezdett dolgozni a demokraták megbízásából, amikor a pártot ért orosz hackertámadás a nyáron nyilvánosságra került.

Korábbi munkája miatt már nem mehetett vissza Moszkvába, ám helyi kapcsolatait megmozgatva elkezdte szállítani a néhány oldalas jelentéseket.

Steele jelentései még az ősszel, az elnökválasztás előtt elértek az amerikai politikai vezetés legfelsőbb szintjeire és lázban tartották az amerikai fővárost.

Ám nem nagyon tudták, mit kezdjenek vele. Bár komolyan vették Steele-t, a dokumentumokban több hibát is találtak. Kiderült például, hogy Trump egyik emberét, aki állítólag Prágában találkozott Putyin képviselőivel, feltehetően összekeverte valakivel. Ám a NYT-nak nyilatkozó szakértők azt is hozzáteszik: Steele tapasztalt hírszerző, aki pontosan tudja, hogy az oroszok megpróbálhatják szándékosan hamis információkkal ellátni, és ezt számításba veszi.

Steele egyébként eltűnt. Miután neve nyilvánosságra került, feleségével és gyermekeivel elhagyta dél-londoni otthonát. Egyik barátja a brit Telegraphnak azt mondta: amint megjelent a sajtóban a személyazonossága, aggódni kezdett saját és családja biztonságáért.


Telefonbetyárnak hitték az FBI-ügynököt

A fentebb említett szerdai sajtótájékoztatón hónapok óta először állt újságírók elé a leendő elnök. Trump ismét elismerte (miután múlt héten az amerikai titkosszolgálatok errol tájékoztatták), hogy az oroszok hackelték meg a demokrata párt számítógépes rendszerét a kampány során. Azt azonban továbbra sem fogadja el – miközben az FBI, a CIA és az NSA is ezt állítja –, hogy a Kreml célja mindezzel az volt, hogy őt segítse hatalomra. A demokrata pártot csak azért hackelhették meg, mert nem voltak elég felkészültek – mondta. A republikánusok ezzel szemben erős „hackervédelmet” rendeltek és Trump azt is megígérte: ugyanilyen „hackervédelme” lesz az egész országnak, amint beiktatják.

A demokrata pártot ért informatikai támadás sikere azonban egyszerre múlt technikai és emberi hibákon. Mint a NYT által felgöngyölített történetből kiderül: az FBI egyik embere még 2015 szeptemberében odatelefonált a demokrata párt országos szervezetének, a DNC-nek, hogy figyeljenek oda, mert a Dukes nevű hackercsoport megtámadhatta a rendszerüket. Az FBI akkor már évek óta küzdött a csoport ellen, mert folyamatosan támadták többek közt a Fehér Házat is. Belső feljegyzésekből kiderült: amikor Adrian Hawkins FBI-ügynök először odatelefonált a DNC-nek, egyszerűen az informatikusokhoz kapcsolták. A telefont Yared Tamene vette fel, aki először az interneten keresett rá a Dukes nevu csoportra, de igazából azt hitte, valaki telefonbetyárkodik. Hawkins többször is telefonált később, egyszer például azzal, hogy a DNC egyik számítógépe rendszeresen kommunikál egy orosz szerverrel. Amikor Tamene mindezt később főnökének is megemlítette, ő épp „nem ért rá” az üggyel foglalkozni.

A támadások – az amerikai titkosszolgálat szerint – eleinte az orosz polgári titkosszolgálat felol érkeztek, késobb már a katonai titkosszolgálattól is. Módszerük pedig az emberi figyelmetlenségre épített:  hihetonek tuno, ám vírussal fertőzött e-maileket küldtek gondosan megválasztott embereknek és arra próbálták oket rávenni, hogy kattintsanak az abban található linkekre (lásd az erről készült interjúnkat - "Veszélyes mókusok"). Ennek esett áldozatául John Podesta, Hillary Clinton kampányfőnöke is. Az ő e-mailjeinek kiszivárogtatása különösen súlyos csapás volt a demokratákra. Podesta levelezésén keresztül több mint hatvanezer fontos levélhez férhetett hozzá az orosz titkosszolgálat.

Az ellopott e-maileket először egy erre a célra létrehozott, DCLeak.com című internetes oldalra töltötték fel. Ám mivel ez nem keltett nagy feltűnést, illetve nem tunt megbízhatónak, a WikiLeaks kiszivárogtató oldalt kezdték használni a nyilvánosság elérésére.

A demokrata párt akkor kezdte csak komolyan venni a fenyegetést, amikor tavaly nyár elején elkezdtek „ömleni” az e-mailjeik az internetre. A Crowd-Strike internetbiztonsági cég szinte azonnal megerősítette, amit az FBI már rég mondott: az oroszok törtek be a rendszerbe.


Obama sem sietett a válaszlépésekkel

Azóta többször felmerült a személyes és politikai felelősség kérdése is. A DNC egy nonprofi t szervezet, amely a támadásig nem fektetett be komoly informatikai védelembe. A NYT felveti az FBI szerepét is:  miért elégedtek meg hónapokig azzal, hogy egy informatikussal beszélgetnek?

Szakértők szerint mindez akkor sem történhetett volna meg, ha Obama már jóval korábban úgy dönt, hogy nyilvánosságra hozza az évek óta zajló orosz hackertámadások hírét, illetve az oroszok felelősségét.

Ám az amerikai elnök feltehetően nem akarta tovább rontani az egyébként is mélypontra zuhant orosz–amerikai kapcsolatokat. Az is fontos szempont, hogy az amerikai titkosszolgálatok hackerei sem tétlenkednek.

Az amerikai politikai vezetés szerint egy szintig egy hackertámadás sem más, mint egyszerű kémkedés, amit mindenki művel. Ők is. Ezért is nem lett nagyobb nemzetközi botrány abból sem, amikor néhány éve a kínaiak ellopták szinte az összes amerikai szövetségi állami alkalmazott személyes adatait.

Ám Oroszország azzal, hogy nemcsak információkat gyűjtött, hanem azt arra használta, hogy megpróbálja befolyásolni az elnökválasztás eredményét, átlépett egy határt, és ez vezetett oda, hogy Obama nyíltan is megvádolta őket a támadással, majd válaszul 35 orosz diplomatát kiutasított az országból.


Európa, nem csak Amerika

Kulcsfontosságú választások lesznek Európában ebben az évben, és egyre valószínűbb, hogy az amerikaihoz hasonlóan a Kreml ezek eredményét is úgy próbálja majd befolyásolni, hogy az neki kedvező legyen. Idén elnökválasztást rendeznek Franciaországban, parlamenti választás lesz Hollandiában, Németországban pedig idén derül ki, negyedszer is kancellár lesz-e Angela Merkel. Feltehetően Olaszországban is választások lesznek, miután Matteo Renzi elbukta a szenátus reformjáról kiírt népszavazást.

Arra az amerikai titkosszolgálatok is figyelmeztettek a múlt héten, hogy Vlagyimir Putyin minden bizonnyal Európában is beveti majd teljes „fegyverarzenálját”. Ezek közé tartoznak a hackertámadások is, ám ennél kiterjedtebb a Kreml tevékenysége. Tévécsatornája, az RT és a fiatalokat megcélzó hírügynökség, a Szputnyik számos nyelven kínál gyakran teljesen légből kapott híreket az európai közönségnek is. A híres „trollhadsereg” pedig a közösségi médiában, blogokon terjeszti az orosz álláspontot. Ennek a lényege pedig, hogy éket verjen az európai államok közé, az embereket pedig meggyőzze arról, hogy Európa hanyatlik. Épp ezért minden bizonnyal az euroszkeptikus erőket fogja támogatni – Németországban az idegenellenes Alternatíva Németországért (AfD) szervezetet, Franciaországban pedig a szélsőjobboldali Marine Le Pen elnökjelöltségét.

Az orosz titkosszolgálat hackerei már 2015-ben betörtek Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) rendszerébe. A héten pedig a német belbiztonsági hivatal vezetoje egy kétoldalas dokumentumban figyelmeztetett: egyre agresszívabb az internetes kémtevékenység orosz oldalról. Emellett a Kreml hackerei a „bizonytalanság magvait igyekeznek elhinteni” Németországban, hogy destabilizálják a társadalmat.A bulvársajtó kedvence a 35 oldalas hírszerzői jelentésből az a rész, mely szerint 2013-ban, moszkvai látogatása során Donald Trump orgián vett részt. A történet szerint a Ritz-Carlton hotelben ugyanazt a szobát bérelte ki, amelyben korábban Barack és Michelle Obama szállt meg. A szobájába pedig prostituáltakat hívott, akiket rávett, hogy vizeljék le az ágyat, hogy ezzel fejezze ki ellenszenvét az elnöki házaspár iránt. A jelentés szerint errol van videofelvétele az orosz titkosszolgálatnak.


Orosz hackerek ukrán katonai akciókat hiúsíthattak meg, illetve befolyásolhattak a közelmúltban. Az ukrán hadsereg informatikusai egy mobiltelefonon futó alkalmazást készítettek, amely a tüzérségi ütegek pontosabb célzását segítette. A szigorúan zárt körben terjesztett applikáció mellett hamarosan megjelent egy, az eredetivel szinte teljesen megegyező, de könnyebben hozzáférhető verzió is. Az orosz hackerek által gyártott változat egy apró kódrészletben tért el az eredetitől, ám ennek segítségével az oroszok hozzáfértek az ukrán ütegek GPS-koordinátáihoz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!