Most aztán itt vagyok a baj kellős közepén, nyitott Orbán, de nem, nem az öt év kormánykritikáját fogalmazta meg, hanem azon aggódott, hogy Balog Zoltán és Matolcsy György túl jó szónoklatokat vágott ki előtte. A humánerőforrás miniszter például azt mondta, hogy vannak életes tényeink, a jegybank elnöke pedig büszke magára, mint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem. (A miniszterelnök a Budai Várban értékelte a kormányzását, „előzenekara” Boross Péter volt kormányfő, Matolcsy György, Balog Zoltán, illetve a Terror Házának főigazgatója, Schmitt Mária volt.)

 
Orbán évértékelője - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Aztán Orbán arról beszélt, hogy a pénzpolitika olyan bonyolult dolog, hogy nem is érti, csak azt nézi, jól néz-e ki az MNB első embere, mert akkor nyilván minden oké. Aztán buzizott egyet, mert kijelentette, hogy Matolcsy kinézetének bevizsgálása nem ferdeség a részéről. Majd piedesztált ácsolt az MNB-elnök pénzügyi zsenijének (Matolcsy beszédében menybe menesztette Orbánt a devizahitelek gyors forintosításáért – ami egyébként nem csökkentette érdemben a törlesztőrészleteket.)

Orbán lelkesedését egy kicsit lohasztja, hogy a világ nem a „kormányértékelésére” figyel, hanem a FIFA-tisztújításra, de azért lendületesen elővezet egy vérfagyasztó adatsort, mégpedig az ország 2010 eleji állapotáról. És jön a szokásos hajós hasonlat a magyar bárkáról, amelyik zátonyra futott és léket kapott a nyolc év szocialista kormányzás alatt. Ám a likas hajót Orbán már tengerjáró fregattnak festi – a metamorfózisért interpretációjában a Jóistennek és a magyar embereknek jár a hála. A kormány érdeme csak annyi, hogy nem tehetetlenkedett, igaz, a sűrű cselekvés közben lőtt néhány bakot a kormány, például a netadó kapcsán. És, nyugtat meg mindenkit a kormányfő, ha a kormány hibázik, akkor – ahogy a távközlési adó kiterjesztése kapcsán is csinálta – korrigál majd.

Az önostorozás itt véget is ér, Orbán magasztalja kormányát, leginkább a bankok elszámolására, a keresztény értékek felmutatására, a budapesti buszok lecserélésről beszél, illetve arról, hogy már az IMF és az Európai Bizottság is emeli kalapját a magyar teljesítmény előtt.

És persze a kormány mindezt körkörös kereszttűzben tette. A támadósorban pedig a baloldal hanyatlása okán új szereplő is akadt, a Jobbik, amelyet Orbán a legjelentősebb ellenzéki erőnek nevezett. A Jobbik kiugrana az EU-ból, de Orbán világossá teszi, hogy bármilyen hajmeresztő ötletei is vannak olykor az európai közösségnek, mégis az unió Magyarország családja. Akkor is, ha Magyarország keményen kritizálja azt a bevándorlási politikát, amit Brüsszel akar rákényszeríteni az országra. Az unió ugyanis megtiltaná, hogy Magyarország eldöntse: kit enged be a házába és kit nem. Azaz az EU az egyik legalapvetőbb jogától akarja megfosztani hazánkat.

Márpedig senki sem állhat a törvények fölött, senki, szögezi le Orbán, és ezzel a mondattal rá is fordul az oligarchák védelmére. Akik keményen dolgozó, sikeres emberek, csak éppen a kommunizmusból örökölt irigység ezt nem ismeri el, és a Fidesz embereinek bélyegzi őket, mondván, a jó kapcsolatok miatt ilyen eredményesek. De Orbán ezt nem hagyja: zéró toleranciát hirdet – de nem a visszásságok ellen, hanem a megalapozatlannak minősített „oligarchavádak” kimondói ellen.

A lényeg Orbán interpretációjában az, hogy a Fidesz befejezte a rendszerváltást, és most nekiáll a polgári berendezkedés megvalósításának – e politika szívének közepe az emberek mindennapjainak jobbá tétele. Így a kormányzás kulcsszava a jövőben nem az erő lesz, hanem a figyelem, mert a kormány az életminőség megteremtésére helyezi a hangsúlyt, a bérből és fizetésből élők számára akarják berendezni az országot – mert Orbán szerint végre célba vehetjük a német életszínvonalat, igaz néhány évig még biztos nem keresnek annyit a magyarok, mint Germánia polgárai.

Cenzúra vs. helyhiány
Egy csomó újságot és portált rekesztett ki Orbán Viktor kormányértékelőjéről a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (mellesleg a Fidesz pártalapítványa) – mégpedig helyhiányra hivatkozva. Tény, a Budapesti Történeti Múzeum udvarán igen szűkös volt a hely, és azt is elfoglalták az operatőrök, fotósok. Az újságírók az emeleti termekben kaptak helyet – ahol viszont minden zsurnaliszta elfért volna. Így vélhetően a Klubrádió, a 444.hu, a Népszava „távol tartásának” nem logisztikai okai voltak.

---

A Vasárnapi Hírek és a  Publicus friss közvélemény-kutatásának adatai és Orbán ötév-értékelőjének részletes elemzése a friss Vasárnapi Hírekben jelent meg.
Elmúltötév címmel összeszedtük és bemutatjuk azokat a tényeket és adatokat, amelyek szerintünk pontosan leírják, hova jutott Magyarország az „elmúltnyolcévet” leváltó „elmúltötévben”.
"Tetszett neki rendszert csinálni" címmel Lakner Zoltán elemezte a pénteken elhangzottakat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!