Mielőtt bárki a húsipar burkolt támogatásával vádolná meg szerkesztőségünket, sietve kijelentjük: tisztában vagyunk azzal, hogy virslit csak muszájból eszik az ember. Viszont nyakunkon a szilveszter (noch dazu, az újév), úgyhogy idén sem úszhatjuk meg a virslievést.
Tesztünk készítéséhez találomra vásároltunk virslineműt, különböző boltokban.
A cél az volt, hogy minél több helyről, minél többféle virslit állítsunk hadrendbe. Alapanyag szempontjából is csak annyi elvárásunk volt, hogy a sertéstől a szárnyasokig mindenféle hozzávaló kerüljön beléjük (a szójáról és egyéb térfogatnövelőkről, állományjavítókról most nem beszélnénk). Sokáig szemeztünk egy halvirslivel is, de mire rászántuk volna magunkat, elvitték az orrunk elől.
A vakteszten végül tíz tétel vett részt. Hét szerkesztőségi kóstoló a következő szempontok alapján pontozta a virsliket (1-10-ig): illat, állag, roppanásfaktor, külcsín, fűszeresség, hús érzet. Mind a tíz tételt ugyanolyan módon tálaltuk: egy percig főztük, forrásban lévő vízben. A tételek közül mindössze a baromfivirsli volt műbélbe töltve, a többi „héjastul” volt ehető.
Mielőtt közzétennénk a végeredményt, íme, néhány általános megállapítás tesztelőinktől:
„Egytől egyig elsózott áru, aggasztó, hogy mit próbálnak leplezni ezzel!”
„Nem akarok többé virslit enni, büdösek, rondák!”
„Elgondolkoztató, mit meg nem eszik az ember, ha éhes…”
Ennek ellenére – hiszik, vagy sem –, lett győztes és vesztes is. A maximális 60 pontot egyik virsli sem érte el, sőt 45 ponttal már nyerni is lehetett. A legalja összesen 10 pontot kapott – hangsúlyozzuk, szigorúan szubjektív szempontok alapján.
Tehát:
1. Dulano Giga virsli (Lidl)
45 pont
2. Cabanos bécsi virsli (Fehérvári úti vásárcsarnok)
35 pont
3. Frankfurti virsli (70%-os, viszonylag magas hústartalommal)
27 pont
4. Tesco füstölt pulykavirsli (meglepetés!)
23 pont
5. Bécsi roppanós (Auchan)
23 pont
6. Cabanos mini marhavirsli juhbélben (Fehérvári úti vásárcsarnok)
22 pont
7. Fazekas-féle füstölt, kézműves virsli (Fehérvári úti vásárcsarnok)
22 pont
8. Pozsonyi virsli (Lehel piac)
17 pont
9. Pick sertés virsli (sarki bolt)
12 pont
10. Orsi baromfivirsli (sarki bolt)
10 pont
----------------
JÓ ÉTVÁGYAT ÉS BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNUNK!
S HA TEHETIK: EGYENEK VALAMI FINOMAT! IS.
---------------
A mai kor hentesei arcon röhögnék azt a kollégát, aki az eredeti receptet tartva pépesre vert marhahúsból formázna virslit.
A mai magyar élelmiszerkönyv ugyanis azt mondja, hogy a virsli maximum 69 százalékban tartalmazhat vizet.
Az átlagos hústartalom 35-50 százalék körül mozog, és javarészt szalonna, nyesedékhús stb.
Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!