„Remény és reménytelenség között bukdácsolt Magyarország 2014-ben” – kezdte tizenegyedik évértékelőjét Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke egy Duna-parti szállodában, háromszáz fős hallgatóság előtt beszélt arról, hogy a tavasz reményt hozott azok számára, akik szerint ez a rezsim a felemelkedést jelenti és reménytelenséget mindenki másnak. Az ősz viszont azok számára volt reményteli, akiket fojtogat az önkény levegője, és hittek benne, hogy változás jöhet – közölte a DK elnöke.

  <h1>Gyurcsány Ferenc</h1>-
  <h1>Ángyán József és Vona Gábor - Fotó: Kovács Tamás, MTI</h1>-

Gyurcsány Ferenc

- – Kép 1/2

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett a legsúlyosabb reménytelenségben élőkre. Mint mondta: ma minden negyedik magyar család súlyos szegénységben él, a 7 év alatti gyerekeknek pedig 40 százaléka, ez pedig többszöröse az európai átlagnak. Idézte a Magyar Szegénységellenes Mozgalom elemzését is: „éhen fogunk dögleni”.

A társadalom egyik legsúlyosabb gondjának a kivándorlást nevezte, miközben a miniszterelnök a gazdasági bevándorlókat tekinti problémának. Öt magyar kivándorlóból négy fiatal, és egyharmaduk a legképzettebbek közül kerül ki. Ha ez a tendencia folytatódik, 2060-ra alig hét és fél milliónyian maradunk – jelentette ki.

A bevándorlásról szólva azt mondta, hogy az itt élő 200 ezer külföldinek 80 százaléka uniós állampolgár, a többi 40 ezer ember pedig szerencsétlen sorsa ellen menekült el. „A rájuk költött 2 milliárd döntene bennünket romba? Orbán kolléga titkolt vagyonának hibahatára nagyobb ennél” – tette hozzá.

A pártelnök értékelte pártja elmúlt három és fél évét is. A DK ma azért küzd, hogy erős középpárt legyen – jelentette ki, utalva a legfrissebb közvélemény-kutatásokra.

Az elmúlt év hibái közül kiemelte a miskolci polgármesteri székért folytatott harcot, amelyben Pásztor Albertet, az erősen vitatott kijelentéseivel ismertté vált egykori rendőrkapitányt támogatták. Ezért a hibáért ő maga vállalta a felelősséget. „Embertelen politika ellen nem lehet embertelen (vagy annak látszó) módon küzdeni” – mondta. Az ellenzéki összefogást viszont továbbra sem tartja hibának. Bármilyen vita is van a demokratikus ellenzéken belül, Veszprémben és aztán Tapolcán is támogatni fogják az ellenzék jelöltjét.

Nincsenek csodák, a Nyugat nem fogja megbuktatni Orbán rendszerét, és a politikai pártok szerepét sem veszik át a civilek – mondta. „A kormányt nem népfelkelés, hanem választás fogja megbuktatni. Nincs és nem jön csodaember, aki a demokraták szőke hercegeként legyőzi az orbáni hétfejű sárkányt és visszavezet bennünket az európai demokraták Kánaánjába” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint igenis le lehet győzni a Fideszt, de nem lehet eltüntetni a jobboldalt.

Magyarországon nincs egységes, demokratikus politikai közösség. Két közösségre szakadt az ország; az olyannyira áhított politikai és társadalmi béke pedig nem attól lesz, hogy legyőzzük egymást, hanem ha sikerül kialakítanunk a politikai békés egymás mellett élés rendszerét – zárta gondolatmenetét a DK elnöke.

 

-------------------------------

Újra Köztársaság
Méltósággal és demokratikus eszközökkel állítjuk vissza a köztársaságot – mondta tegnap Tóbiás József a 2011-ben az MSZP által fölállított „Magyar Köztársaság kövé”-nél. Az MSZP elnök-frakcióvezetője a második magyar köztársaság 1946. február 1-jei kikiáltásának évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen közölte, egy élhetőbb, nyugodtabb Magyarország megteremtése a céljuk.
Mint mondta: „ma a hatalom birtokosai egy zárt egységet alkotva önmagáért a hatalomért, az abból fakadó gazdasági előnyökért gyakorolják önkényuralmi jellegű hatalmukat”. Az ellenzéki politikus elmondta, azért akarnak tenni, hogy újra köztársaságban lehessen élni, amelyben az államhatalom forrása és birtokosa a magyar nép. A Köztársaság köve annak jelképe, hogy a hatalom forrása a nép – hangsúlyozta Tóbiás a megemlékezésen.

 

Jobbik: kötelező önkéntesség
Évet értékelt tegnap Vona Gábor, a Jobbik elnöke is, aki arról beszélt, le kell váltani az elmúlt 25 évet, és olyan rendszerre van szükség, amit az emberek sajátjuknak érezhetnek. Úgy fogalmazott: „Magyarország bajban van, az embereknek pedig békére, nyugalomra van szükségük.”
Az elnök-frakcióvezető bejelentette, hogy februárban aláírásgyűjtésbe kezdenek, amely a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségéről, ingyenes internet-hozzáférésről, a bevándorlásról és Magyarország – az ukrán válságot illető – katonai semlegességéről szól. Emellett 2015-re meghirdette az önkéntesség évét, amelyben minden országgyűlési képviselőjüknek kötelező havi szinten önkéntes munkát vállalni és tiszteletdíjuk 10 százalékát jótékony célra ajánlani. A rendezvényen Ángyán József egykori fideszes politikus, aki a földtörvény kapcsán fordult szembe pártjával, átvette a Jobbik és alapítványa, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány által alapított Pongrátz Gergely-érdemkeresztet. Ángyán köszönőbeszédében kifejezte, azért dolgozik, hogy „soha ne lehessen törvényes Magyarországon az, ami erkölcstelen!”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!