Megáll a világ, ha a nők nem dolgoznak – ezt akarják bizonyítani a Nemzetközi Női Sztrájk szervezői, akik arra szólítják fel a nőket, hogy március 8-án ne dolgozzanak se otthon, se a munkahelyükön. Egyszerre harcolnak az esélyegyenlőségért, az egyenlő bérekért, a toleranciáért és azért, hogy maguk rendelkezhessenek a testük felett.

  <h1>VH, 2017. március 4.</h1>-
  <h1>Fotó: Shannon Stapleton, Reuters</h1>-

VH, 2017. március 4.

- – Kép 1/2

Amelyik nő teheti, ne menjen dolgozni, ne végezze el aznap a házimunkát és ne is vásároljon semmit. Akinek pedig mindenképpen dolgoznia kell, viseljen piros ruhát, így fejezze ki szolidaritását – hirdetik a március 8-ra, a nemzetközi nőnapra időzített sztrájk szervezői. A férfiak a támogatásukat úgy tudják kifejezni, hogy ők is pirosba öltöznek és elvégzik otthon a házimunkát. A férfi főnökök még többet tehetnek, fizetett szabadnapot adhatnak női alkalmazottaiknak.

Az eseményt nem szervezik központilag, minden városban mások a célok és mások a módszerek. Előzményekből is sok van: az egyik ernyőszervezet még októberben kezdte szervezni, és egyszerre inspirálták őket az abortusztilalom szigorítása ellen tiltakozó lengyel nők és az Argentínában a nők elleni erőszak miatt utcára vonuló ezrek.

A Nemzetközi Női Sztrájk szervezői harmincöt országban vették fel a kapcsolatot aktivistákkal és kezdték meg az előkészületeket.

A nőgyűlölő kijelentései miatt sokat kritizált Donald Trump beiktatásának másnapján, január 21-én becslések szerint három–öt millió nő vonult fel világszerte a nők jogaiért tüntetve. A legnagyobb tiltakozás az amerikai fővárosban, Washingtonban volt. Ennek a tüntetésnek a vezetői is hamarosan sztrájkot kezdtek fontolgatni, majd úgy döntöttek, csatlakoznak a nőnapra tervezett munkabeszüntetéshez.

De csatlakozott a sztrájk szervezőihez egy tőlük független, nőjogi aktivistákból álló csoport is, akik a Nemzetközi Nősztrájk amerikai szárnya lettek.

A tüntetés céljai sokszínűek és szélesek. Alapvető, hogy a sztrájkolók a férfiakkal egyenlő béreket akarnak, és tiltakoznak a nők elleni erőszak ellen. Ám San Franciscóban például a célok között van a bevándorlók melletti kiállás, a transzneműek jogegyenlősége, a gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése és a rasszizmus elleni fellépés is. Fontos cél az is, a nők rendelkezhessenek saját testük felett, hogy elérhető legyen a fogamzásgátlás és a terhességmegszakítás. New Jerseyben, a Rutgers Egyetemen pedig arra szólítják fel a nőket, hogy délután 2-kor – akár tanárok, akár diákok – hagyják ott az órákat, és menjenek át az egyik egyetemi épületbe a feminizmusról tartott szabadegyetemre. Baltimore városában délután háromkor felvonulás lesz. Van, ahol hídfoglalásra buzdítják a résztvevőket.

A sztrájk napján Magyarországon is munkabeszüntetésre hívnak fel a szervezők. A budapesti felvonulás este hatkor az Astoriától indul és a Lánchídhoz tart majd. A magyar szervezők viszont piros helyett fekete ruha viselését kérik a nem sztrájkoló szimpatizánsoktól.

„Nagyon tudatos, hogy egyszerre sokféle módszert használunk arra, hogy felhívjuk a figyelmet a nők által végzett munkára, mert ezt a munkát a társadalom és a politikai döntéshozók is láthatatlanná teszik” – mondta a The Huffington Postnak az egyik amerikai szervező. A történész Tithi Bhattacharya szerint a sztrájk nemcsak a munkahelyen végzett tevékenységre irányul, hanem arra igyekszik rámutatni, hogy a nőknek folyamatosan helyt kell állniuk otthon és a munkahelyükön is.

 A jelenlegi nőjogi mozgalmak, illetve a tervezett sztrájk alapvetően baloldali, illetve liberális értékeket képvisel, ezért a konzervatív nők úgy érzik, őket nem képviselik a tiltakozók – írja a The New York Times elemzése. A cikk több neves konzervatív nőt idéz, akik szerint a republikánus pártot nem lehet nőgyűlölőnek bélyegezni, és arra figyelmeztetnek, hogy sok nő örül Donald Trump elnökségének is. Cleta Mitchell, a konzervatív politikai oldal egyik ismert alakja szerint a jobboldali nők nem szeretik, ha feministának nevezik őket, mert ez a kifejezés olyan „liberális ügyeket” is magába foglal, amelyeknek szerintük semmi köze a nők esélyegyenlőségének a növeléséhez.Hangok a közösségi médiából


„Azokért a lányokért sztrájkolok, akik tanulni akarnak, akármilyen rossz körülmények
közül jönnek, és azokért, akiknek mindennap szembe kell nézniük a nőgyűlölettel a
munkahelyükön” – Kim, Mexikóból


„A tanárokért sztrájkolok – lekezelően bánunk a tanárokkal és alulfizetjük őket, mert
ezt mindig is női munkának tartottuk” – Stamford Lola álnéven, New Yorkból


„Azokért a nőkért sztrájkolok, akik kevesebbet kapnak a férfiaknál ugyanazért a
munkáért. Programozó vagyok, ezen a területen ez gyakori”
– Rachel, Amerikai Egyesült Államok


„A munkajogi aktivisták harcolták ki nekünk a szabad hétvégéket és a nyolcórás munkanapot.
Mi kiharcolhatjuk az egyenlő béreket az utánunk következő aktivistáknak.
A következő generációkért sztrájkolok”
– Sophie, Egyesült Államok, a január 20-i nőtüntetés egyik szervezője

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!