– Orbánék 77 titka – Gázüzlet és atombiznisz – amit senki nem láthat
– Csak a jelenlegi ciklus első három évében már 77 titkos kormányhatározatot hozott a kabinet
– Évtizedek múlva derülhet csak ki, mit rejtenek az akták
– Titokban repült Farkas Berci is

 
VH, 2017. július 15.


Titokban szabályozzák az életet –
Az ország érdekében titkolóznak, legalábbis ők ezt ismételgetik, miközben bőszen titkosítanak –
Nehezen derülnek ki, de akkor direkt –
 

A részletek, munkatársunk, Lengyel Tibor elemzése a július 15-én megjelent VH-ban olvasható.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és következő lapszámunk megjelenéséig kapható.


Paks 2 beruházás: 30 évig titkos
Az eredetileg tervezett 15 év helyett végül kétszer olyan hosszú ideig, 30 évig titkosította az Országgyűlés kormánypárti többsége 2015-ben a Paks 2 beruházás részleteit. Az érthetően kényes adatok, mint például a műszaki leírások mellett a döntéssel az ellenzéki bírálatok szerint valójában a 3000 milliárd forint felhasználását is titkosították, ami viszont komoly korrupciós kockázatot jelent. Ehhez kapcsolódik, hogy az Atlatszo.hu nemrég hozta nyilvánosságra a beruházással kapcsolatos egyik földtani szakértői vizsgálat eredményét, amely szerint nem földrengésmentes a tervezett bővítés telephelye – a kormányzat szerint minden rendben van, a terület pedig alkalmas arra, hogy ott atomerőmű épüljön.


Kémügy: 2101-nél előbb kiderülhet
A Magyar Idők írta meg nemrég, hogy felülvizsgálják a Gyurcsány-kormány két titkosszolgálati vezetője és szakminisztere kémkedési ügyének titkos minősítését. A kémügyet 2009-ben, a Gyurcsány-kormány idején titkosították. Az akkori minősítések alapján 2089-ig, vagyis 80 évre szólt a titkosítás, de ezt a 2010-ben hatályba lépett új törvényi szabályozás miatt 2011-ben átsorolták és csökkentették. Így az onnantól számított 30 évig érvényes a minősítés. A 2041-ben lejáró titkosítás azonban még kétszer – 30-30 évre – meghosszabbítható, akár 2101-ig is. A súlyos, államellenes bűncselekményekkel vádolt Szilvásy György titokminiszter, valamint az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal két volt főigazgatója – Laborc Sándor és Galambos Lajos – pere az ügy hátterének titkosítása miatt zárt ajtók mögött folyik, és másodfokon idén ősszel folytatódik. A vádlottakat a Debreceni Törvényszék 2013-as elsőfokú ítéletében elmarasztalta, de az ítéletet másodfokon hatályon kívül helyezték, majd a megismételt elsőfokú eljárásban tavaly valamennyi vádlottat felmentették.


Gripen-parádé: nem mondják el 2044-ig
1518/147/128-77/2014 – mindössze ez a hosszú nyilvántartási szám tudható a Ferencváros új stadionjának 2014. augusztusi avatásán parádézó Gripen vadászgépek gyakorlatozásáról, minden más részlet 30 évig titkos. A Groupama Aréna három évvel ezelőtti avatója nem csak amiatt maradt emlékezetes, mert Orbán Viktor miniszterelnököt kifütyülték, hanem azért is, mert – egy sporteseményen szokatlan módon – a parádé részeként a Magyar Honvédség vadászgépei tettek tiszteletkört a stadion felett. Azt, hogy mennyibe kerülhetett a vélhetően költséges látványelem, a szaktárca azóta is titkolja. Indoklásuk szerint „a Honvédség személyi állományára vonatkozó – a Honvédség védelmi képességének, hadrafoghatóságának biztosításával összefüggő – adatok a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak”. Amúgy arra hivatkoztak, hogy mindössze egy rendhagyó helyszínen végrehajtott gyakorlatról volt szó, ami többletköltséggel nem járt. Érdekes persze, hogy előző nap este főpróbát is tartottak a Gripenek a stadion felett, tehát a gyakorlatra is gyakorlatoztak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!