Az európaiaknak meg kell győzniük a hivatalba lépett amerikai elnököt arról, hogy az EU jó dolog, a nacionalizmus pedig mindenkinek kárt okoz — mondta a VH-nak adott interjújában Roland Freudenstein, az Európai Néppárthoz kötődő brüsszeli kutatóintézet, a Martens Központ politikai igazgatója.

 
Roland Freudenstein, az Európai Néppárthoz kötődő brüsszeli kutatóintézet, a Martens Központ politikai igazgatója

– Jó hír Magyarországnak és Európának – mondta Donald Trump megválasztásáról Orbán Viktor. Egyetért a magyar miniszterelnökkel?

– Ami Magyarországot illeti, meghagyom a választ Orbán úrnak. Jó hír-e Európának? Még nem tudjuk. De vannak aggodalmat keltő jelek. Az elnök interjúiból arra következtetek, hogy nagyon-nagyon keveset tud Európáról. Aggaszt, hogy kétségbe vonja nemzetközi szervezetek és intézmények, például a NATO létjogosultságát. Még nem hallottam tőle azt a szót, hogy „szövetségesek”. Száz éve nem volt arra példa, hogy egy amerikai elnök olyan benyomást keltsen, mintha nem érdekelnék a szövetségesek, és a demokráciára, az emberi jogokra épülő nemzetközi rend. Mintha, mondom, mert nem tudjuk pontosan, hogy mit gondol, mik a céljai. De a tanácsadói tettek reménykeltő kijelentéseket.

– Gondolja, hogy minden megváltozik a hivatalba lépése után?

– Nagy kérdés, hogy a tanácsadók, a kormány tagjai és a Kongresszus megfelelő ellensúlyt képeznek-e az elnökkel szemben. Az adminisztráció tisztségviselőinek egy része gyökeresen másként gondolkodik, mint az elnök. Biztató, hogy a védelmi miniszteri vagy a CIA elnöki tisztségét olyan emberekre akarja bízni, akik a nyugati szövetségi rendszer erőteljes támogatói.

– De mit szól ahhoz, hogy az Egyesült Államok leendő EU-nagykövete egy olyan kinevezett lehet, aki a Brexit támogatója?

– Ted Mallochkal néhány éve találkoztam. Nagyon jól ismeri Európát. Egy brit egyetem professzora, aki hosszú éveket töltött a kontinensen, személyesen ismerte például Margaret Thatchert. Véleménye a Brexitről nagyban megegyezik a brit kormányéval. Ezt nem tartom katasztrófának. A mi feladatunk lesz, hogy meggyőzzük: az Európai Unió egy hasznos vállalkozás, a Brexit pedig nem volt egy bölcs döntés.

– Hogyan alakulnak majd a kereskedelmi kapcsolataink? Trump és emberei a protekcionizmus híveinek tűnnek.

– Itt is látok ellentmondásokat. Néhány kinevezett a szabad kereskedelem elkötelezett híve, mások nem. Számítok némi belharcra közöttük. Jobb, ha a cselekedetek alapján ítélünk, és nem esünk máris pánikba, mint néhány európai döntéshozó.

– Sértőnek találja, ahogy a minap Trump a német kormányt és Merkel kancellárt bírálta?

– Trump elnök a kampányban is sokszor kritizálta Németország menekültpolitikáját, ezt nem dramatizálnám. Zavaróbbnak, egyenesen irritálónak tartom leegyszerűsítő megjegyzését arról, hogy az Európai Unió pusztán Németország eszköze. De írjuk ezt is annak a számlájára, hogy keveset tud Európáról. Meg kell győznünk arról, hogy a valóság bonyolultabb, mint ahogyan ő látja.

– Nem tart attól, hogy Trump elnöksége felbátorítja a populista, nacionalista erőket Európában?

– Látok ideológiai közelséget egyes európai nacionalisták és az elnök környezete között. Ez rejt némi veszélyt magában, de bízom az amerikai döntéshozókban, akik fellépnek ez ellen. Nagyon fontos, hogy az európai vezetők világossá tegyék Trump elnök számára: a nacionalizmus mindannyiunknak kárt okoz.

– Sokak szerint a magyar kormány civilek ellen indított kampányát is a tengerentúli események motiválták.

– A magyar kormány régóta támadja a civil szervezeteket. Nem gondolom, hogy ehhez Trump győzelmére lenne szükségük.


HALMAI KATALIN (BRÜSSZEL)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!