Kocsival utazni a kórházba manapság nem luxus, vannak helyzetek, amikor a beteg állapota vagy a távolság miatt nincs is más megoldás. Mégis, a kórházi parkolókban gyakran úgy kezelik a betegeket, mintha úri huncutság volna, hogy ők bizony autóval érkeztek. Ezért a tettért pedig súlyos pénzeket gombolnak le róluk.

 

Megdöbbentő, de még Angliában is olcsóbb egy kórháznál parkolni, mint nálunk néhány intézmény területén. Kőszegi János kint élő magyar a VH-nak azt mondta: az angliai Milton Keynesben található Milton Keynes University Hospital esetében az első fél óra ingyenes, a második fél óra 2,5 font (950 forint), azonban idővel a díjszabás kedvezőbbé válik. Aki 3–6 órát kénytelen ott parkolni, annak ez 1710 forintjába kerül, míg 6–8 óra esetében 5 font, vagyis 1900 forint a tarifa. Az itthon esetenként már megfizethetetlen kategóriába eső 12–24 óra pedig mindössze 10 font, vagyis 3800 forint. Pedig, mint mondja, ez a kórház jól felszerelt, modern, államilag fenntartott létesítmény, ahol a parkolás nem csupán olcsóbb, mint pár itthoni intézmény esetében, hanem a fizetésekhez viszonyítva sokkal jobb parkolási feltételeket kínál, mint ami Magyarországon elérhető.

Drágább, mint a reptéren

Itthon ugyanis egészen elszállt árakkal is találkozhatunk. Aki például a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház parkolóját kénytelen használni, az kétszer annyit is fizethet, mintha Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren hagyná az autóját. A reptéren ugyanis egy 5 órás parkolásért 4000 forintot kell fizetni, míg Győrben ez 8500 forintba kerül. Ott ugyanis csupán az első fél óra ingyenes, a második fél óra már 500 forint, majd minden megkezdett 30 perc 1000 forintba kerül. Ha pedig valaki olyan felelőtlen, hogy elhagyja a parkolójegyét a nagy rohanásban, annak ezért a hibáért 20 ezer forint pótdíjat kell fizetnie – erről februárban a Magyar Nemzet számolt be.

De nemcsak a győri, hanem a szegedi, kaposvári és debreceni intézménynél is óriási pénzeket gombolnak le az óvatlan látogatóktól. Debrecenben, a klinika területén a parkolás első fél órája díjmentes, azonban a betegeknek a második fél óra 400 forintba, majd minden további 30 perc további 600 forintba kerül. Ha pedig elveszíti valaki a szelvényt, annak 10 ezer forintos büntetéssel kell számolnia. Aki nem tudja kifizetni a díjakat, annak a helyiek a Tesco-parkolót javasolják, amely „csupán” 800-1000 méterre van a kórháztól. Ha tehát valaki nem teheti meg, hogy ilyen sokat fizessen, annak egy kilométert kell gyalogolni az intézményig.

A brutális díjszabás február óta annak ellenére sem változott Debrecenben, hogy komoly felháborodást váltott ki, mikor az egyetem egy közleményben „elszólta magát” arról, hogy évi százmilliós osztalékot is kifizetett a parkolót korábban működtető külsős cég a tulajdonosoknak. Bár az egyetem szerint most a bevételt a betegellátásra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások javítására fordítják, nem elhanyagolható, hogy 15 évig súlyos betegek kihasználása tömte tele a vállalkozók zsebét.

A legtöbb kórház esetében sajnos ki sem derül, hogy tulajdonképpen hova folynak be a százmilliós összegek, és miért kerül ennyibe a parkolás. Az állami fenntartású intézmények zömében nem hozzák nyilvánosságra ezeket az adatokat. A már említett közleményből is csak az derült ki, hogy Debrecenben, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet esetében tizenöt éven át üzemeltette a parkolót külsős cég.

A kijáratnál jön a sokk

A díjak Szegeden is hasonlóan elszálltak. Ott ugyanis a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ B klinikai parkjában az első fél óra után minden további fél óra 600 forintba kerül. Vagyis: ha valaki 4 órát tölt az intézményben, ami messze nem elképzelhetetlen, főleg, ha a sürgősségi osztályra megy, az 4200 forintjába is kerülhet. Az egyetem szerint egyébként a bevételt itt a rendszer üzemeltetésére, fejlesztésére, valamint a klinika zöldterületeinek és belső úthálózatának rendbetételére fordítják. Ez azonban nem mindig vigasztalja a betegeket.

Három éve egy édesanya arról panaszkodott a Szegedma.hu szerint, hogy gyermeke mandulaműtétjére várva férje 8 ezer forintot, ő maga további 6 ezer forintot fizetett a parkolásért. Felháborítónak tartotta, hogy nincs felső határa a parkolási díjnak. Ráadásul nem volt egyértelmű a tájékoztatás sem, csupán a parkolóból kifelé menet tudták meg, hogy összesen 14 ezer forintot kell fizetniük. A helyzetet tovább színezi, hogy amennyiben külső részen parkoltak volna, egy egész napos városi parkolójegy alig került volna többe, mint 1500 forint.

Hasonló szituáció Budapesten is előállhat. Egy beteg a napokban arról panaszkodott a közösségi hálón: évek óta jár a Városmajori Semmelweis Klinikára kontrollra.

Míg azonban a kórház körüli utcán a parkolás fizetős, néhány utcával arrébb, a luxusvillák körül ingyenes a parkolás. Egy beteg átlagosan 4-5 órát tölt az intézményben, így neki legalább 1400 forintot kell fizetni a parkolásért, míg ez a villalakóknak egy forintjába sem kerül. Ha pedig épp lejárt a parkolási idő, és a beteg még nem végzett, a büntetés akár 12 000 forint is lehet.

Elképesztő eltérések

A múlt héten az ATV is foglalkozott az elképesztő parkolási díjakkal. Emlékeztettek: a Szolnoki Hetényi Géza kórházban működött az ország legdrágább kórházi parkolója, ahol 15 percenként kellett 1000 forintot fizetni. A komoly felháborodás miatt végül a kórház a felére csökkentette a díjakat, így egy óra már nem 4000, hanem „csak” 2000 forint a betegeknek

Mint megtudtuk, a Heim Pál Gyermekkórházban már barátságosabb árakkal parkolhatnak a beteg gyermeküket kórházba szállító szülők. Nekik ugyanis az első 15 perc ingyenes, aztán pedig óránként 300 forint. Bár a többi intézménnyel összehasonlítva ez nem rossz ár, ha például egy vidéki szülő naponta látogathatja gyermekét az intézményben, az egy hónapban akár több tízezer forintjába is kerülhet.

Szerencsére nem mindenhol a kórházi parkolásból akarnak megélni az intézmények vagy a magáncégek. Sopronban például a kórház főbejárata előtt és közeli három másik parkolóban is ingyenesen lehet várakozni. Pécsen pedig, bár a klinikának nincs önálló parkolója, a közterületen csupán 100 forintba kerül egy óra.

Persze az ingyenes parkolás a legtöbb helyen nem megoldás, hiszen ezzel sokan visszaélhetnek, azok is ott hagynák az autójukat, akiknek nincs dolguk a kórházakban, ezzel pedig kiszorítanák a valóban rászorulókat. Azonban a fél óráért kért 600 vagy 1000 forint már túlmegy azon a határon, amit elfogadhatónak tarthat bárki. Kérdés, hogy a kórházak mikor hagynak fel a betegek ilyen szintű megsarcolásával. Várhatóan nem a közeljövőben, hiszen nekik megéri a dolog.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!