A 80-as években még csak 26 rákkeltő anyagot regisztráltak, napjainkra ezek száma megközelíti a háromszázat. Az EU kötelezővé tette a vegyi anyagok regisztrálását, emiatt sok magyar vegyipari céget csőd fenyeget.
A daganatképződés természetes folyamat, állatoknál és növényeknél is előfordul – magyarázza dr. Marcsek Zoltán, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Molekuláris és Sejtbiológiai Osztály osztályvezetője, a SOTE tudományos főmunkatársa. Elég egy kis sérülés a DNS-ben, amitől a sejt nem pusztul el, hanem folyamatosan növekszik. Egy régebbi számítás szerint átlagosan 76 másodpercenként keletkezik daganat a szervezetünkben. Ezeket általában az immunrendszer vagy a következő DNSsérülések (mutációk) kijavítják. A rosszindulatú és a jóindulatú daganat között az lesz idővel a különbség, hogy az utóbbi soha nem képez távoli áttéteket. Kinek higgyünk a kockázatokat illetően? A leghitelesebb forrás a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC), de megbízhatóak még az amerikai Környezeti Egészségügyi Tudományok Intézete (NIEHS) által kiadott listák is. Az NIEHS 1980-ban gyűjtötte össze először a potenciálisan rákkeltő anyagokat. Ekkor még mindössze 26 anyag szerepelt adatbázisukban, míg a 2005-ös kiadásban már 264, ebből 58 anyagról tudták igazolni nemzetközi feltételrendszeren alapuló, mindenütt hitelesnek elfogadott kutatásokkal, hogy rákkeltő. – A régesrég használt anyagok 95 százalékát sem ismerjük pontosan, nem tudjuk például, hogy mi lesz, ha megesszük – mondja dr. Marcsek Zoltán. Ténylegesen a 70-es években kezdődtek el a kutatások az egyes anyagok emberi egészségre gyakorolt hatásaikról. Ezért is fontos, hogy a 2007-ben életbe lépett uniós vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló európai uniós rendelet (REACH) hatálya kiterjed az 1981 előtt ismert és gyártott anyagokra is. Mielőtt pánikba esnénk, hány rákkeltő anyag jelenik meg a háztartásunkban vagy közvetlen környezetünkben, gondoljunk arra, hogy ezek többsége igazán csak megadózisokban vagy közvetlenül fogyasztva okoz egészségügyi problémákat. Ahogyan már Paracelsus is állította a középkorban: a dózistól függ, hogy mi a méreg! Az E-adalékszerekkel kapcsolatban támadt félelmek például a szacharint (E954) sem kímélték. – A közös FAO-WHO élelmiszer-adalékanyag szakértői bizottság szerint 5 mg/testtömeg/kg szacharin napi bevitele még nem lehet egészségkárosító hatású. Tehát egy életen át naponta 250 doboz diétás kólát kellene meginnunk, vagy 70 darab édesítő tablettát elrágnunk ahhoz, hogy ez veszélyt jelentsen biológiai egyensúlyunkra. Állandó a félelem a káros UV-sugárzástól, a szoláriumozástól, az ételbe kerülő növényvédő szerektől és műtrágyáktól is. Akár már bizonyított az összefüggés a daganatos betegségek kialakulásával, akár még nem, a felelősségteljes életvitel – mértéktartó barnulás a leégés elkerülésével, a gyümölcsök-zöldségek alapos megmosása – rengeteget számít.
Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!