-


2017. JANUÁR 27., Trump vacsorázni hívja Comey-t a Fehér Házba.

A szobában rajtuk kívül nincs senki. Az elnök azzal kezdte, hogy megkérdezte, szeretnék-e FBI-igazgató maradni, ami furcsa volt, mivel korábban már kétszer is azt mondta, reméli, hogy maradok, én pedig akkor biztosítottam róla, hogy ez a szándékom. Azt mondta, többen is érdeklődnek az állásom iránt, és mivel tavaly nagyon sok kritikát kaptam, megértené, ha menni akarnék. Az ösztöneim azt súgták, hogy a négyszemközti találkozó, illetve hogy úgy tett, mintha most először beszélgetnénk a pozíciómról, aztjelentette, hogy a vacsorának részbenaz a célja, hogy rákényszerítsen, én kérjem őt arra, hogy megtarthassam az állásomat, és ezzel valamiféle kegyúri viszony jöjjön létre közöttünk. Ez nagyon aggasztott, tekintve, hogy a kormányzatban az FBI-nak hagyományosan milyen független a szerepe.
[...] Az elnök azt mondta: „Lojalitásravan szükségem, lojalitást várok el.” Nemmozdultam, nem beszéltem, és még az arckifejezésem is rezzenéstelen maradt az ezt követően beállt kínos csendben.
Egyszerűen csak néztük egymást csendben.
A beszélgetés ezután más témákra terelődött, de a vacsora végén visszatért a témához. Egy ponton elmagyaráztam neki, miért fontos, hogy az igazságügyi minisztérium, illetve az FBI független legyen a Fehér Háztól.


2017. FEBRUÁR 14., Ovális Iroda, Fehér Ház. A titkosszolgálatok vezetői tájékoztatják az elnököt, majd Trump mindenkit kiküld a szobából, csak Comey-t nem. Ismét kettesben maradnak.

Ekkor [Trump] azt mondta, „remélem, lát arra módot, hogy elengedje Flynnt. Jó srác. Remélem, el tudja ezt engedni.” Én csak annyit válaszoltam, hogy „jó srác”.
[…] A találkozó után azonnal írtam egy nem titkosított jelentést a Flynnről folytatott beszélgetésről, amit megbeszéltünk az FBI felső vezetésével. Én ezt úgy értettem, hogy az elnök arra kért, hogy a Flynn-nel szembeni nyomozást fejezzük be, amely amiatt indult, hogy Flynn hazudott az orosz nagykövettel folytatott beszélgetéseiről. Az én értelmezésemben az Elnök nem az oroszok feltételezett beavatkozása miatt nyomozásra gondolt. […] Ettől függetlenül mindez nagyon aggasztó volt az FBI függetlenségére nézve.
Az FBI vezetése egyetértett abban, fontos, hogy ne fertőzzük meg a nyomozó csapatot az elnök kérésével, amit nem állt szándékunkban teljesíteni. […] A nyomozás teljes gőzzel haladt előre. [...] Hamarosan személyesen is beszéltem Sessions igazságügy-miniszterrel […] és kihasználtam  az alkalmat, hogy nyomatékosan megkérjem arra, hogy a továbbiakban akadályozzon meg minden közvetlen kommunikációt az elnök és köztem.


2017. MÁRCIUS 30., Donald Trump felhívja Comey-t

Az elnök elmondta, hogy az Oroszországgal kapcsolatos nyomozás „felhőként” borul rá és akadályozza, hogy végezze a munkáját.
Elmondta, hogy semmi köze Oroszországhoz, hogy nem csinált semmit orosz prostituáltakkal és hogy mindig is feltételezte, hogy bármit csinál, azt az oroszok felveszik.
Azt kérdezte, mit tudnék tenni, hogy ez a felhő eltűnjön. […] Elmondtuk a kongresszusi vezetőknek is, hogy személyesen Trump elnök ellen nem nyomozunk, és emlékeztettem, hogy erről már korábban őt is biztosítottuk.
Többször is azt mondta nekem:
„Ezt a tényt nyilvánosságra kell hozni.” (Azt nem mondtam el az elnöknek, hogy az FBI és az igazságügyi minisztérium ezt azért nem akarta nyilvánosan közölni, és ennek számtalan oka közül az volt a legfontosabb, hogy ha ez esetleg változik, akkor azt is kötelességünk lett volna nyilvánosságra hozni.)


2017. ÁPRILIS 11., Trump telefonon hívja fel Comey-t

Az elnök azt kérdezte, mit tettem azért, hogy nyilvánosságra kerüljön, hogy személyesen őellene nem nyomozunk. Azt mondtam, továbbítottam a kérését az igazságügyminiszter-helyettesnek, de még nem jelzett vissza. […] „Mert én nagyon lojális voltam magához, nagyon lojális, és volt az a dolgunk, tudja” – mondta. Nem válaszoltam és nem kérdeztem meg, mire gondol, amikor azt mondja, „volt az a dolgunk”. […]
Ez volt az utolsó alkalom, hogy Trump elnökkel beszéltem.”
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!