Hétfőn ül össze a tervek szerint Karácsony Gergely 24 fős tanácsadó testülete, amely szakpolitikai kérdésekben segíti az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét. A volt uniós biztos, Andor László vezette grémium egyik tagja, Fleck Zoltán jogszociológus lapunknak azt mondta, a jelenlegi autoriter rendszerben az értelmiségnek is komoly felelőssége van.

 
Fleck Zoltán - Fotó: Molnár Ádám, Népszava


– Mi a neve és mi a feladata az új testületnek?

– Andor László, illetve Karácsony Gergely a napokban keresett meg – ahogy nyilván a többi tagot is – azzal, hogy jöjjön létre egy ilyen tanácsadó testület, amelynek ez a neve is. A miniszterelnök-jelölt mögött álló fórumról van szó, tehát nem az MSZP vagy a Párbeszéd testületéről. Az a dolga, hogy adott esetben egy programpont mögötti szakmai elemeket pontosítsa, tisztázza, és a miniszterelnök-jelölt politikai nyilatkozatai mögé a szakmai elemet odategye.

– A pártoknak vannak már programjaik, vannak kidolgozott elvek, kész válaszok. Mit lehet ehhez hozzátenni?

– A konkrét kérdések, programpontok és a miniszterelnök-jelölt szerepe közötti térben azért bőven van mozgás. Nem hiszem, hogy Karácsony Gergely vállalta volna a jelölti szerepet, ha csak fel kellene olvasnia ezeknek a pártoknak a programpontjait egy-egy szakmai kérdésben. Nemcsak egy báb, hanem autonóm személy, és ilyenkor egy tanácsadó testület jól tudja segíteni, hogy a szakmai hitelessége is meglegyen. A testület tagjai a különböző szakterületeknek a képviselői, akik maguk is megőrzik az autonómiájukat és szakmai kérdésekben fejtik ki a véleményüket. A miniszterelnök- jelölt pedig majd mérlegeli, hogy mi az, amit ebből használ.

– A választásig alig 70 nap van hátra. Mire elég ez az idő?

– Nem hiszem, hogy Karácsony Gergelynek a nulláról kellene kezdeni a felkészítését, és arról sincs szó, hogy a pártprogramokat vagy valamilyen kormányprogramot kellene előkészítenünk. Valamilyen összefogásnak nyilván korábban létre kellett volna jönnie, de most ennyi idő alatt kell elérnie Karácsony Gergelynek azt, amit lehet. Egy olyan autoriter rendszerben, mint amiben most vagyunk, az idő és minden máshogy működik. Gyorsan változó, előre kiszámíthatatlan folyamatok indulhatnak be.

– Lehetnek még meglepetések? Meg lehet akadályozni a Fidesz kétharmadát?

– Aki ebben a munkában részt vesz,valószínűleg úgy áll hozzá, hogy legalább meg kell próbálni. Az értelmiségnek van felelőssége, hogy egy ilyen helyzetben is megpróbálkozzon mindennel.

– Mennyiben más ez a testület, mint a nemrég alakult, V18 elnevezésű csoport, ahol korábbi kormánytagok, államtitkárok kaptak szerepet? A szakmai háttér nyilván ott sem hiányzik…

– Ott hangsúlyos elem, hogy a résztvevőknek kormányzati, adminisztratív, politikai gyakorlatuk van. Ott volt miniszterek,államtitkárok, biztosok jelentek meg. Kvázi egy árnyékkormány, amely a politikai erőt mutatja be, a mi testületünk meg inkább a szakmait. Ami nem azt jelenti, hogy az előbbinek nincs szakmai háttere, hanem azt, hogy ott van egy politikai, kormányzóképességet felmutató többlet, itt viszont van egy értelmiségi-függetlenségi többlet.

– Hogyan lehet megszólítani a kormánnyal elégedetleneket? A korrupció, a szegénység, vagy valami egészen más a megfelelő hívószó?

– A korrupció elleni harc nyilván fontos elem. A demokrácia és a jogállam leépítésének ügye is lehetne fókuszban, bár ez tömegeket aligha mozgatna meg. Azt ugyanakkor be lehet mutatni, hogy egy átlag állampolgárnak is súlyos kára származhat abból, ha nem jogállam veszi körül, hanem egyfajta diktatúra. Az lehet jó hívószó, hogy egészen máshogyan kellene csinálni, mint eddig, és most van egy emberi arc ehhez. Az üzenet szólhat arról, hogy próbáljuk meg a dolgukat legalább becsületesen csinálni, mert ami most körülvesz minket, az egy becstelen és korrupt rendszer.

Harapófogóba került kis pártok

Nem életképes elgondolás, hogy a most 1-2 százalékra mért pártok önálló listával és koordináció nélkül induljanak a választáson. Ez biztos kudarc, miközben elszívhatnak szavazókat az ellenzéki erőktől – szoros helyzetben annyit, amennyin egy adott körzet megnyerése múlhat. A választásra jelentkező formációk gomba módra szaporodnak, az egyéni választókerületekben pedig megy a visszalépési „matek”. A gesztuspolitikába rövidesen a Nemzeti Választási Bizottság is beleszólhat, egy iránymutatással nehezítve az amúgy sem egyszerű képletet.

Markotay Csaba cikke a friss Vasárnapi Hírekben

.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!