Szombaton párttá alakult a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom. Az önmagát új baloldali patrióta pártként meghatározó szervezet kongresszusán jártunk Loffice-ban, Budapest belvárosában. A kortárs designerekkel és művészekkel berendezett helyszínre belépve arra gondolok, a helyválasztás akár szimbolikusnak is tekinthető.

 
Istvánffy András, az új párt elnöke

Zöld energiával működő épület, nagyszabású terek, modern berendezések, és a co-working filozófia, a munka közösségi élményét kínáló elgondolás érezteti velem, hogy nem holmi ifjú szocialisták avítt díszletei közé keveredtem. A küldöttek 30 körüliek, jól szituáltak, sokfélék, egyáltalán nem tűnnek hippiknek, így hiába dörzsöli a tenyerét a romkocsmák népére számító konzervatív publicista.

A gyanútlan leendő párttagoknak szegezett villámkérdésekből pedig kiderült: jelentős számban képviselteti magát a vidék is.

Istvánffy András, a 4K! új elnökének beszéde arról biztosít, hogy az LMP-nek sem születik itt konkurenciája, zöldház ide vagy oda. Mert a Negyedik Köztársaság baloldali patrióta párt, elsődleges célkitűzése, hogy Magyarországot újra egy közösségé tegyék, visszafoglalják azt a kiváltságosoktól, mindenki számára lehetővé tegyék az ország birtokba vételét – mondja elnöki beszédében Istvánffy, bármit is jelentsen ez konkrétan. A folyamat egyébként demokratikus forradalommal történik majd meg, ami a 4. köztársaság kikiáltása követ. „A köztársasági forradalomnak békés forradalomnak, törvényes forradalomnak kell lennie, amely kihasználja a változásra még létező törvényes lehetőségeket. A köztársasági forradalom nem egy elvakult kisebbség, hanem a többség forradalma kell, hogy legyen” – magyarázza Istvánffy. Az elnök szerint a baloldal elvesztette hitét a kommunizmus bukása óta, a posztkommunista társadalmakban nem találja saját hangját, a nyugati szociáldemokráciákban pedig feladta szocialista eszményeit és megelégszik a társadalmi igazságtalanságok tüneti kezelésével. A 4K! politikája ezen a történelmi tapasztalaton alapszik, és amely megélte a kommunizmus, de a vadkapitalizmus jó és rossz oldalait is. Magyarországon ez praktikusan – ha jól értem –, az Orbán-rendszer által semmibe vett dolgozókat és alkalmazottak támogató politikát jelenti. Sokan éppen ezért csatlakoztak a mozgalomhoz – tudom meg az elnöktől, mert úgy érezték, teljesen ellehetetleníti őket a nemzeti együttműködés gazdagokat támogató politikája. A 4K! célközönsége így a status quóból frissen kipenderített tömegek: egyetemisták, fiatal munkavállalók, magán­nyugdíj­pénztár-tagok stb.

Az alakuló kongresszus egy féléves részvételi pártalakítási folyamat végpontja, amelyet még az október 23-i Nem tetszik a rendszer tüntetés után indított el a 4K!. A körülbelül 500 aktív főt számláló szervezet a párt elnökének Istvánffy Andrást alelnökeinek pedig dr. Salha Omart, Csonka Balázst, Nagy Andrást és Mezei Dávidot választotta. A kommunikációs szakember, jogász, jogász, gazdasági és védelmi igazgatás végzettségű csapat vezeti tegnaptól a Negyedik Köztársaságot.

Mármint a pártot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!