Amerikai légitámadás Szíria ellen - Ötvenkilenc Tomahawk rakétát lőttek ki két, a Földközi-tengeren állomásozó amerikai rombolóról péntekre virradó éjjel. A támadás célpontja a Shayrat légibázis volt; az első jelentések szerint a létesítmény óriási károkat szenvedett, hat fő pedig életét vesztette. A csapás három-négy percig tartott.

 
 

A rakétacsapást Donald Trump elnök arra válaszul rendelte el, hogy kedden vegyifegyver-támadást hajtott végre a szír hadsereg egy lázadók által ellenőrzött település ellen. A szaringáz-támadásban legalább hetvenen életüket vesztették, köztük sok kisgyermek is.

Az amerikaiak nem merték a szír mérgesgáz-készleteket bombázni, attól tartva, hogy ezzel további civilek halálát okozzák. Ezért támadták a légibázist, ahonnét a gyanú szerint az idegmérget szállító repülőgépek felszálltak.

„Bassár al-Aszad szír diktátor borzasztó vegyi támadást indított ártatlan civilek ellen” – magyarázta döntését Trump. „Az Egyesült Államok alapvető nemzetbiztonsági érdeke, hogy megállítsuk a halálos vegyi fegyverek terjedését és használatát” – tette hozzá.

Ez volt az első alkalom, hogy a hat éve húzódó szíriai polgárháborúban Amerika támadást intézett Aszad erői ellen.

Emlékezetes, hogy 2013-ban egy Aszad által szintén szír civilek ellen elkövetett vegyifegyver-támadás után Barack Obama akkori elnök nem tett semmit – annak ellenére, hogy korábban azt mondta, a vegyi fegyverek használata olyan „vörös vonal”, amelyet Aszad nem léphet át. Ám Trump esetében is hirtelen fordulatot jelent a támadás: eddig azt hangsúlyozta, Amerikának nem szabad beavatkoznia más országok belügyeibe humanitárius célokból, és csupán néhány napja erősítette meg a Fehér Ház, hogy Aszadot elmozdíthatatlannak látja.

A támadás egyben üzenet Észak-Koreának, Kínának, Iránnak és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek: az Egyesült Államok hajlandó erőt alkalmazni, ha kell. Ám az orosz reakció lesz a legfontosabb, hiszen a Kreml csapatai Szíriában tartózkodnak, és Aszad erőit segítik. Az amerikaiak értesítették a péntek hajnali csapás előtt az orosz kollégáikat, hogy ne tartózkodjanak a célba vett légibázison, ám Trump nem hívta fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A kemény orosz válasz sem késett sokat: Moszkva elvágta a „forródrótot”, amelyet épp azért hoztak létre, hogy megelőzzék, Szíria légterében véletlenül konfliktusba keveredjenek az amerikai és az orosz gépek. (Péntek hajnalban is ezen értesítették az oroszokat az amerikaiak.)

Dmitrijj Peskov, az orosz elnök szóvivője elítélte a támadást, amely szerint „egy szuverén nemzet elleni agresszió” volt. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pedig közölte: Moszkva kérte, hogy a Szíria ellen intézett amerikai támadás miatt hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

Trump „összebarátkozott” a kínai elnökkel. Az amerikai elnök floridai rezidenciáján töltötte a csütörtököt és a pénteket a kínai elnök, Hszi Csinping.
Ez volt a két világhatalom vezetőjének az első találkozója. Donald Trump szavai szerint már csütörtök este, vacsora közben „összebarátkoztak”. Elemzők korábban feszült találkozót vártak, hiszen a novemberben megválasztott új amerikai elnök eddig mindig nagyon kemény szavakkal illette Pekinget. Egy alkalommal azt is mondta: Kína „megerőszakolja” az Egyesült Államokat kereskedelmi praktikáival. Az első találkozó után azonban mindkét vezető mosolyogva állt a kamerák elé.
(Trump barátkozásairól Avar János írása az április 8-i Vasárnapi Hírek 14. oldalán jelenik meg)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!