Már nem is szélmalmok, hanem szél ellen próbálkozik Ángyán József, aki a héten is újabb részleteket hozott nyilvánosságra a Fidesz-közeli vállalkozóknak juttatott állami földbérletek miatt. A korábbi vidékfejlesztési államtitkár szerint utóda, Budai Gyula már kormánybiztosként is igen jól tájékozott volt a pályázati döntések igazi okairól, gazdasági, politikai hátteréről, a személyi és egyéb összefüggésekről, és olyan neveket mondott, amelyek a pályázatok legnagyobb nyertesei.

 
Németh András Péter felvétele

Ángyán ismét elfogadhatatlannak és védhetetlennek nevezte a földbérleti pályáztatás rendszerét, amely nem a helyi családi gazdálkodókat, hanem közismert politikai kapcsolatokkal rendelkező, újonnan alakult cégeket, frissen odaköltözött „helyieket”, mezőgazdasági végzettséggel, szakmai gyakorlattal nem rendelkező magánembereket juttatott óriási birtokokhoz. A „testre szabott” pályázati feltételrendszer és a jogi környezet nem teszi szükségessé a jogsértést, ráadásul jogorvoslati lehetőséget a rendszer nem tartalmaz – fogalmazott Ángyán. A dél-borsodi mezőségi földbérleti pályázatokról szólva a fideszes politikus részletesen leírta, hogy Fazekas Sándor szakminiszter megbízottja, Szabó Csaba utasította a Bükki Nemzeti Parkot (BNP) egy pályázat visszavonására, az új pályázat új kritériumai alapján pedig – hogy, hogy nem – több olyan cég is sok száz hektárt nyert, amelyek nem helyiek és eddig nem is mezőgazdasággal foglalkoztak, de tulajdonosai Tállai András belügyi államtitkárhoz kötődnek. Két azonos szövegű pályázat benyújtója közül a fideszes kötődésűt hozta ki győztesként egy 130 hektáros birtok haszonbérleti pályázatán a BNP – írta az [origo]. A két pályázatban még a helyesírási és a vesszőhibák is azonosak, a nem Fidesz-közeli gazdálkodó mégis fele annyi pontot kapott és annak ellenére vesztett, hogy a gazdasági gyakorlatra a maximális 10, a meglévő állatállományra 3 pontot kapott, míg a szociálpedagógus győztes két nullát. A győztes, Kanyok Attila a megye fideszes közgyűlési elnöke, Mengyi Roland munkatársa, a 2010-es önkormányzati választáson pedig a Fidesz tiszaújvárosi polgármesterjelöltje volt. Közben az MTI már a második helyreigazítást tette közzé azután, hogy egy addig nem is létező blogot idézve azzal próbálta meg lejáratni Ángyánt, hogy azért mondott le, mert „két haverját” felmentette a vidékfejlesztési miniszter. A kormányzat továbbra sem hátrál: a parlamentben Fazekas és Budai egyszerűen letagadta, hogy bármilyen probléma lenne a pályázatokkal, Tállai pedig az LMP „vádjait” utasította vissza. A párt a legfőbb ügyészhez fordult, amiért „a most Borsodban bérbe adott összes állami föld több mint fele a Fideszhez, illetve Tállai családjához és ismerőséhez köthető vállalkozáshoz került”.

A Transparency International (TI) viszont idővel belátta, hogy szél ellen nem lehet: a korrupcióellenes szervezet kiszáll a párt- és kampányfinanszírozási törvényről szóló egyeztetésből. „Az utóbbi három hétben három olyan időpontban kísérelte meg a TI az egyeztetés folytatását, melyet előzőleg a kormánypártok javasoltak, és amelyhez az összes többi párt alkalmazkodott. A Fidesz és a KDNP képviselői vagy nem adtak visszajelzést részvételükről, vagy közvetlenül a megbeszélt időpont előtt lemondták a részvételt” – indokoltak. A szél persze most nem a korrupcióellenességnek, hanem a Közgépnek kedvez: a Simicska Lajos tulajdonában álló cég 3 milliárd forint osztalékot fizetett ki a társaság részvényeseinek, miután 2011-ben százmilliárdos állami közbeszerzéseket nyert el – írta a Napi Gazdaság.

Mindeközben 10 forintot kapott egy háromgyermekes férfi Pétervásárán egyheti közmunka után – írta a heol.hu.

Mindeközben az alaptörvényben rögzítené Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter(!), hogy a volt köztársasági elnökök javadalmazását sarkalatos törvényben kell meghatározni, vagyis a plágiumbotrányba belebukott Schmitt Pált a kormányváltás után sem lehet megfosztani élete végéig járó milliós jövedelmétől és 150 milliós villájától. Mindeközben Kövér László házelnök arról beszél, hogy nem hagytak jóvá „egyetlen olyan jogszabályt sem, amely erkölcsileg vagy politikailag elfogadhatatlan”. Talán ezért érezni, hogy büdöset hoz a szél.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!