Arcok a Szabad Föld Kalendáriumból - Hazánkban a rendszerváltás óta az ötödik köztársasági elnök tölti be a hivatalát. Az elnökfeleségek tiszteletre méltó karitatív munkájukkal emberek százait, ezreit állították nemes ügyek mellé – többek között erről szólunk a Szabad Föld 2016-os Kalendáriumában.

 
Arcok a Szabad Föld Kalendáriumból

Szijjártó Gabriella Szeretet nagykanállal címmel interjút készített Herczegh Anitával, Áder János köztársasági elnök feleségével. Ebből idézünk:

„– Láthatóan nem esik távol öntől a feladat, hogy az államfő hitveseként jótékonysági munkát végezzen. Milyen ügyek mellett köteleződött el?

– Négygyermekes édesanyaként nagyon nehezen mondok nemet a gyermekeket érintő felkérésekre, akár betegekről, állami gondoskodásban élőkről, nagycsaládosokról vagy nélkülözőkről legyen szó. Emellett szívügyem a tehetséggondozás. Fontosnak tartom az olyan programokat és kezdeményezéseket, mint amilyen például a Snétberger Ferenc által működtetett zenei központ, amely esélyt ad a hátrányos helyzetű fiataloknak, hogy éljenek a tehetségükkel. Én is igyekszem minél több bemutatkozási lehetőséghez juttatni őket. (...)

– Hogy látja, kik adakoznak szívesen?

– A Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként mindig részt veszek a karácsonyi adománygyűjtő akciókban; évről évre egyre több tartós élelmiszert ajánlanak fel a vásárlók, így egyre több rászoruló ünnepét tehetjük szebbé. Gyakran tapasztalom, hogy éppen a kisnyugdíjasok, a láthatóan szerényebben élő családok azok, akik nem tudnak segítségnyújtás nélkül elmenni mások nyomora mellett… Sokszor elég egy apró ötlet ahhoz, hogy elinduljon valami jó. Például olyan pofonegyszerű, magától értetődő, mint a Tápláló szeretet elnevezésű program alapgondolata: ami nekünk felesleges, azt odaadjuk annak, akinek nincs. A Nógrádi Napraforgó Egyesület tagjai és környékbeli nyugdíjasok a kertjükben megmaradó gyümölcsökből, zöldségekből lekvárt, szörpöt, savanyúságot készítenek, majd nagycsaládosoknak ajándékozzák. Ebben az is csodálatos, hogy nemcsak az nyer, aki a házi finomságokat kapja, hanem a nyugdíjas készítőik is hasznosnak érzik magukat, szerintem évekkel hosszabbítja meg az életüket az, hogy érzik: szükség van rájuk. És nem utolsósorban bízunk abban, hogy azok a gyerekek, akik akár csak egy kiskanálnyival megkóstolnak most ezekből a lekvárokból, egyszer majd valamilyen formában továbbadják ezt a szeretetadományt, méghozzá nagykanállal...”

Folytatás a 2016-os Szabad Föld Kalendáriumban. Kedves Olvasóink, keressék a vidék hetilapjának Kalendáriumát!

Címkék: Szabad Föld

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!