Belebukott a korrupciós vádakba a pakisztáni miniszterelnök. Navaz Sarif pénteken lemondott, miután a legfelsőbb bíróság ítélete élethossziglan megtiltotta neki, hogy közhivatalt viseljen.

 
Nawaz Sharif - Fotó: Aamir Qureshi, AFP


A botrány a Panama-iratok nyilvánosságára hozásával kezdődött 2015-ben, amikor kiderült, hogy a kormányfő három gyermeke offshore cégek tulajdonosa, ám ezeket nem tüntették fel bevallásaikban. A cégeken keresztül londoni lakásokat vásároltak.

A bíróság megállapította, hogy a politikus és családja nem tud elszámolni azzal, miből származik a vagyon. Az egyik fiú, Huszein elismerte, hogy van offshore vállalkozása, de azt állította, hogy legálisan keresett pénzből alapította. Sarif végig kitartott amellett, hogy nem tett semmi törvénytelent, ám a tanács öt bírája egyhangúlag úgy döntött, „többé nem alkalmas arra, hogy a parlament becsületes tagja legyen, és meg kell válnia a miniszterelnöki hivataltól is”. Egyszersmind elrendelték, hogy indítsanak büntetőeljárást a kormányfő és családtagjai ellen. Hivatalviselésre alkalmatlannak minősítették a kormány egyik legbefolyásosabb tagját, Isak Dar pénzügyminisztert is, aki korábban Sarif könyvelője volt.

A 67 éves Sarif már harmadszor volt hazája miniszterelnöke, de első két mandátumát sem tudta kitölteni, idő előtt kellett távoznia 1993-ban, 1999-ben pedig katonai puccs buktatta meg. (Pakisztánban még egyetlen civil kormányfőnek sem sikerült egy teljes cikluson, öt éven át hivatalban maradnia.) Hívei szerint ezúttal is bosszú, összeesküvés áldozata lett, belügyminisztere ennek ellenére azt tanácsolta neki, hogy fogadja el a döntést.

Sarif néhány órával az ítélethirdetés után be is nyújtotta lemondását.

Pártjának továbbra is többsége van a parlamentben, így új kormányfőt jelölhet. A fővárosban, Iszlámábádban rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, háromezer állig felfegyverzett rendőr vigyáz a fontosabb középületekre.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!