Még soha annyi kukoricán nem térdepelt nagyvállalat, mint amennyire az Európai Bizottság kényszeríti az Apple-t. Az amerikai számítástechnikai óriásnak kamatokkal együtt 14,5 milliárd eurós gigabírságot kell fizetnie adóelkerülés miatt. Az Apple természetesen fellebbezett a döntés ellen, és megfenyegette Európát.

  <h1>Tim Cook, az Apple elnöke</h1>-
  <h1>Illusztráció - Carlo Allegri, Reuters</h1>-

Tim Cook, az Apple elnöke

- – Kép 1/2

Csak a mihez tartás végett: ekkora összegből (csaknem 4000 milliárd forintról beszélünk) megépíthetnénk Paks II-t, vagy 296 évig ünnepelhetnénk az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Az Apple-nek egyébként azért kell fizetnie, mert 2003 óta egyáltalán nem adózott Európában a termékei értékesítése után. Az amerikai vállalatnak otthont adó írek és az Apple olyan megállapodást kötöttek még 1991-ben, aminek keretében a cégnek lényegesen kevesebb adót kellett fizetnie, mint bárki másnak. Az Apple 2003-ban még profitja 1 százalékát fizette be adóként, 2014-ben már csak 0,005 százalékát. Mindezt úgy, hogy az írországi adókulcs 12,5 százalék.

Tim Cook, a cégóriás elnöke nyílt levélben válaszolt a Bizottság határozatára. Ebben állítja: nem csaltak, csupán éltek az ír kormány által felkínált rendkívüli adókedvezménnyel. Egy kicsit meg is fenyegeti Európát, mondván: az ítéletnek súlyos és káros következményei lesznek az egész kontinensen. Szerinte az Apple éveken át nem kevés pénzzel járult hozzá Írország és az EU fejlődéséhez, és igenis megfizették azt az adót, amit meg kellett. Cook állítja: az Apple adózása megfelelt az ír szabályoknak, márpedig a cég európai központja Írországban volt. Az ítélet ellen egyébként az ír kormány is fellebbez, mondván, náluk mindenki egyenlő. Persze az Apple egy kicsit egyenlőbb, ami nem véletlen. A cég több mint ötezer embert foglalkoztat Írországban, és valóban a legnagyobb adófizető.

Az Apple fellebbez, vagyis az ügy még évekig elhúzódhat. Az almás vállalatért (és az iPhone7-ért) aggódóknak e helyről üzenjük: bármi lesz is a vége, nem maradnak telefon nélkül. Az Apple akkor sem megy csődbe, ha végül fizetni kényszerül. Csak tavaly 53 milliárd euró profitot termelt. Ennek az sem mond ellent, hogy a bizottsági döntés után némileg esni kezdtek az Apple-részvények.

Az iPhone7-et pedig akkor is bemutatják szeptember 7-én a közönségnek, ha cigánygyerekek potyognak az égből. Ami már most tudható a várva várt kütyüről: a teljesen vízálló készülék külsőre nagyon hasonló lesz az iPhone 6 és 6S-hez. Dupla hátsó kamerát kap, amelyek jóval élesebb képeket készítenek majd, mint az elődök. Eltűnik a 3,5 milliméteres jack aljzat, helyette vezeték nélküli fülhallgató jár majd a telefonhoz.


Az Apple ellen több országban, így az Egyesült Államokban is indult már eljárás adóelkerülés miatt. Pedig a cég valóban csak él az összes felkínált lehetőséggel: azt például, hogy az összes európai szállítást és eladást intéző Apple Operations International nevű vállalkozása után nem fizet egyáltalán adót, úgy oldotta meg, hogy Amerikában az adó attól függ, hova van bejegyezve a cég. Írországban pedig az adózás azon alapszik, honnan irányítják az emberek a vállalatot. Így ha van egy munkatársak nélküli leányvállalat Írországban, amelyet Amerikából irányítanak, a cég sehol nem fizet adót.


Nem az Apple az egyetlen amerikai cég, amelynél adózási ügyben nyomoz Brüsszel.
A Google, az Amazon, a Starbucks és a McDonald’s is a célkeresztjükben van.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!