Az Országgyűlés hétfőn várhatóan elfogadja az új médiatörvényt, amely nemcsak itthon váltott ki súlyos bírálatokat, hanem jó néhány médiával foglalkozó nemzetközi intézmény is kifejezte aggodalmát. A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) és a Délkelet-európai Médiaszervezet (SEEMO) Budapesten járt képviselői a VH-nak nyilatkozva azt mondták, meg kell várni, mi kerül a törvénybe, és szükség van a végrehajtás tapasztalataira is, de számos jel nyugtalanítja őket, már az is, hogy a törvény előkészítése igen szűk körben történt.

A tervezet több pontja pedig kifejezetten aggályos. – A törvénykezés kritikus pontjaira hívtuk fel a figyelmét Anthony Millsnek, az IPI képviselőjének – mondta lapunknak Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke. – Egy alkotmánybírósági határozat értelmében nem szólhat bele a média tartalmi kérdéseibe sem parlamenti frakció, sem párt, tehát nem szerezhetnek tartalmi befolyást a média felett. A Médiaalkotmány az elektronikus sajtó egészére, az internetre is kiterjesztene tartalmi normákat, megszabná kötelezettségeit, ez szintén aggályos. A törvénytervezet hatósági jogkört adna a Médiatanácsnak, ami példátlan – magyarázta Eötvös Pál, aki abban reménykedik, hogy a sok bírálat miatt nem fogadják el a tervezetet. Oliver Vujovics, a SEEMO főtitkára Mills-szel egybehangzóan azt mondta, szoros figyelemmel kísérik a helyzetet, néhány hónap múlva ismét eljönnek, de addig is, bármilyen a sajtószabadságot veszélyeztető jelre reagálni fognak. Ag­godalmát fejezte ki az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) is. Aidan White főtitkár úgy véli: a tervezett törvény egy olyan testület ellenőrzése alá vonja a médiát, amelynek „illetékessége és legitimációja megkérdőjelezhető”.

A Médiatanács eredménytelennek nyilvánította azt a pályázatot, amelyet jogelődje, az ORTT eredményesnek ítélt, s amelynek értelmében a Klubrádió nyerte el a budapesti 92.9 MHz-es sávot még áprilisban. A Médiatanács arra hivatkozott: a pályázat nyertesével azért nem kötöttek szerződést, mert szerintük a február 11-ig a 95.3-as frekvencián sugárzó adó azonos vételkörzetben két frekvenciával rendelkezett volna. Arató András, a Klubrádió Zrt. vezetője a VH-nak elmondta: a 92.9-es sávra azért pályáztak, mert az ORTT a Médiatörvény előírásainak ellenére a jövő februárban lejáró 95.3-at nem hirdette meg, noha ezt 2009 őszéig meg kellett volna tenni. – Az év elején benyújtott és áprilisban győztesként kihirdetett tenderünkben kötelezettséget vállaltunk, hogy ha megkezdjük az adást az új frekvencián, előtte a régin elhallgatunk. Többször írásban kezdeményeztük az ORTT jogutódjánál az átállás módjáról szóló megállapodást, de választ nem kaptunk. Zsuppán Attila, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Főosztályáról annyit közölt: a Budapest 95.3 MHz pályáztatása a Média­szol­gáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat hatályba lépése után kezdődik. Arató elmondta: a Klubrádió bármelyik frekvenciáról hajlandó lemondani a „másik” kedvéért. – A műsor hosszú távú folyamatos szolgáltatása nem csak a Klubrádió érdeke, hanem kötelezettsége is a több százezres hallgatóság felé, valamint ezt kívánja az új média- törvényben is megfogalmazott sokszínűség és a szólásszabadság igénye is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!