Sürget az idő, mégis teljesen bizonytalan, hogy lesz-e megállapodás a Brexitről. A brit kormányfő szeretne közös megegyezéssel elválni az Európai Uniótól, de ez nagyon nehéznek ígérkezik. Londonban zűrzavar fenyeget, Brüsszel minden eshetőségre felkészül.

 

Erősen kétségessé vált, hogy képes-e keresztülvinni akaratát a parlamenten Theresa May brit miniszterelnök, miután szerda este bemutatta legújabb Brexit-tervezetét. Már kormányán belül ellenkezés fogadta a túlságosan engedékenynek tartott javaslatokat. Több miniszter lemondott, köztük a kilépés levezényléséért felelős Dominic Raab. Másnap az alsóházban elégedetlen konzervatív képviselők bírálták a tervezetet, és bizalmi szavazást kezdeményeztek a miniszterelnök ellen. Ha May nem tud többséget szerezni a vitatott elképzelésnek, abba bele is bukhat.

A javasolt megállapodás valóban nem túl előnyös a szigetországnak, hiszen az unióból kilépve továbbra is fizetne a közös kasszába, a brüsszeli döntésekbe viszont már nem szólhatna bele. A kompromisszum értelmében Nagy-Britannia két évig még biztosan maradna a vámunióban, cserébe változatlanul be kellene tartania az EU alapvető előírásait (verseny-és munkaerőpiac, környezetvédelem, adózás). Ez az átmeneti időszak meghosszabbítható, így az is megeshet, hogy a köztes játékszabályok akár évtizedekre szólnak

Csakhogy a briteknek még egy ilyen megállapodás is jobb, mint a semmilyen. Közeleg az igazság órája, amikor a kiválást tavalyelőtt megszavazók a saját bőrükön érzik, mit jelent a hétköznapokban a bevált közösség elhagyása. Nagy-Britannia EU-tagsága ugyanis négy hónap múlva, 2019. március 29-én – két évvel a szándék hivatalos bejelentése után – automatikusan megszűnik, és az egyezség nélküli „kemény Brexit” durva következményekkel járna. Borús előrejelzések szerint napok alatt elfogyna az élelem és gyógyszer, összeomlana a kereskedelem és a közlekedés, gyárak, kórházak és bankok zárnának be. Hogy a brit gazdaság mennyire sebezhető, azt az angol font zuhanó árfolyama jelezte csütörtökön. Más baj is jöhet, ha nem sikerül garantálni az északír határ szabad átjárhatóságát, és a kilépés miatt határellenőrzést vezetnek be az ír szigeten. Ulsterben ismét fellángolhat a katolikus–protestáns ellentét, nyomában az erőszak. Ezt London mindenáron el akarja kerülni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy May tervezetére a Westminster után még rá kellene bólintania az Európai Bizottságnak és a 27 uniós tagállamnak, ami önmagában is körülményes folyamat. Jövő vasárnapra, november 25-re rendkívüli csúcstalálkozót hívtak össze. Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke szerint kezdettől tudni lehet, hogy mindkét fél rosszul jár a szakítással, a remélt megállapodással csupán „kevésbé fájdalmassá” tehetik azt. Ugyanakkor, mint mondta, Brüsszel felkészült arra is, ha lesz alku, és arra is, ha nem. Sőt arra a drámai fordulatra is, hogy a Brexitet lefújják, és az Egyesült Királyság végül mégis az EU tagja marad. Mert elméleti esély még erre is van.

FOTÓ: ADRIAN DENNIS, AFP

 

Címkék: Brexit - Grexit

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!