Csomagban a korrupció ellen. - Elkészült az MSZP antikorrupciós törvényjavaslat-csomagja, amelyet pénteken be is nyújtottak az Országgyűlésnek.

A párt átalakítaná a vagyonnyilatkozati rendszert és a legfőbb ügyész kinevezési gyakorlatát is megváltoztatnák, a pozíciót csak egyszer lehetne betölteni, ismétlésre nem lenne mód. Emellett újraszabályoznák a politikusi összeférhetetlenséget, ugyanis a kormány- és miniszteri biztosok népes táborának informális befolyása, fizetése, tevékenysége teljességgel követhetetlen, és egyik sarokköve a gyakorlatilag maffiaszerűen működő döntéshozatalnak – mondta pénteken Harangozó Tamás MSZP-s képviselő. A párt tervei szerint a közpénzekből nyújtott támogatásoknál a pályázatok minden egyes pontja nyilvános lenne, és ha az összeférhetetlenség vagy a nyilvánosság szabálya sérülne, semmissé válna a támogatási szerződés.

A vagyonnyilatkozati rendszert is megváltoztatnák, a bevallás alapja az ingatlan-nyilvántartás, adósnyilvántartás és a céginformációk lennének. Ezzel kizárhatóak lennének azok a kifogások, amikkel sokan takaróznak a képviselők közül. A képviselő szerint négy törvény- és egy határozati javaslatuk arra is alkalmas lehet, hogy az erőteljesen lejáratott politikai elit akár a közbizalmat visszaszerezze.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!