Omladozó vakolat, gyenge fények, enyhe vizeletszag. A hosszú, kihalt folyosó végén egy ajtó, melynek kerete nem illik a falba, az illesztés melletti lyukakba kéztörlő papírt tömködtek.

 

Bár a helyszín alkalmas lenne egy világháborús dokumentumfilm forgatására, ez valójában a fővárosi Szent János Kórház. Ott ilyen körülmények között gyógyulnak a betegek az ortopédia épületének rehabilitációs és fizikoterápiás részlegén. A siralmas állapotú tornaterem padlóján a járólap itt-ott feltöredezett, a sérülteknek – ha nem akarnak újabb problémát – nagyon kell vigyázniuk, hogy hova teszik le a mankót.

A már említett ajtó tokja mellett ugyan van némi habarcs és purhab, bátran kijelenthető, hogy mindenféle kőművesszaktudás nélkül bárki különb munkát végzett volna egy-két oktató YouTube-videó megnézése után. Az ajtó mögötti, nem használt szobában kitörött az ablaküveg – nem tudni, ez miért nem zavar senkit –, a huzat ellen úgy védekeztek a dolgozók, hogy papírral tömték ki a réseket.

A kivitelezéssel más problémák is akadnak. Sokan panaszkodnak például arra, milyen borzasztó állapotban vannak az utak a kórház területén, és mikor egy-egy szakaszt megcsinálnak, azt is úgy teszik, hogy rosszabbnak tűnik, mint amilyen előtte volt.

Orbán: rendben vannak a kórházak

Az említettnél sokkal riasztóbb kinézetű intézmények is vannak jelenleg a fővárosban. A Kútvölgyi Klinikai Tömb épületén egy amerikai viccoldalon is poénkodtak nemrégiben. (A 9gag nevű viccoldalon közel 1400, zömében angol nyelvű komment érkezett a képhez és több mint 16 ezren látták már.) Bár nekünk ez inkább kínos, mint vicces. A Kútvölgyi kórház ugyanis valóban úgy néz ki jelenleg, mintha egy csernobili elhagyatott épület volna, mivel levették róla a szigetelést és csak a téglák látszanak ki; néhány ablak üvege itt is hiányzik.

Az intézmény felújítására még 2016- ban nyert milliárdokat a tömböt működtető Semmelweis Egyetem. Sőt tavaly honlapján az egyetem arról írt: több mint 9,3 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jut a Kútvölgyi az Egészséges Budapest Program keretében. Egy időre egyébként fel is állványozták az épületet, de aztán lebontották – és maradt a csupaszra vetkőztetett épület. Mindez annak fényében is érdekes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégi, kötcsei találkozón az ATV szerint még úgy fogalmazott: a kórházak állapota rendben van, ami fontos, az a magán- és állami egészségügy szétválasztása.

Szappanról csak álmodhatnak

A felújítás csúszásának oka, hogy az egyetem nem rendelkezik kivitelezési szerződéssel, miután elegendő számú ajánlattevő hiányában több közbeszerzési eljárást is eredménytelennek kellett nyilvánítani. Erről Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára számolt be: Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselőnek címzett válasza szerint a projekt fizikai befejezésének határideje 2019 vége. Pénz tehát, ahogy azt már említettük, akad bőven, csak kivitelező nem, aki vállalná a munkát.

A helyzettel a betegek is elégedetlenek, ott jártunkkor többen is panaszkodtak, hogy milyen borzasztóan néz ki a kórház. Egy neve elhallgatását kérő dolgozó azt mondta: ahol ő dolgozik, ott egyelőre nem okoz problémát, hogy a szigetelés eltávolítása miatt esetleg hidegebb lenne. De elképzelhető, hogy ez máshol, ahol még az ablakokat sem cserélték ki, gond lehet. Bár belül a kórház sokkal jobb állapotban van, mint a Szent János Kórház, a dolgozó javaslatára meglátogattuk a sok helyen kritikus állapotban lévő mosdót. A helyzet itt sem szívderítő, van, ahol kilincs sincs, vagy ha van, akkor a WC-t nem lehet lehúzni, szappanról pedig már nem is álmodik sehol a magyar beteg.

Válaszok nélkül

A Kútvölgyi kórház ügyében kerestük a Semmelweis Egyetemet, ahol arról érdeklődtünk, hogy jelenleg van-e kiírt közbeszerzési pályázat a korszerűsítéséhez kapcsolódóan, hány alkalommal volt eddig eredménytelen a közbeszerzési eljárás, és mikorra készülhet el a homlokzat. Az egyetem válaszában hosszan kitért arra, mikor és mennyi pénzt kaptak a felújításra, ám a felsorolt kérdésekre konkrét választ nem kaptunk. Mint írták, a kórház energetikai beruházásának menedzselése a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. hatáskörébe került.

Kerestük az említett nemzeti fejlesztési intézetet, ahol ismét feltettük a kérdéseket és arra is rákérdeztünk, hogy a Szent János Kórházban zajlik-e bármilyen felújítás. Azonban semmiféle válasz nem érkezett sem onnan, sem az Emberi Erőforrások Minisztériumától, ahol szintén érdeklődtünk a helyzetről.

Nem csak a fővárosban, vidéken is akadtak botrányok az utóbbi években a kórházak állapota miatt. 2016-ban például attól volt hangos a sajtó, hogy az egri Markhot Ferenc Oktató Kórház és Rendelőintézetben nem volt meleg víz és egy ideig a sterilizáló sem működött. A 10 milliárdból felújított veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházzal kapcsolatban pedig a napokban volt hír, hogy kifogott rajta az időjárás, ugyanis beázott. Az Index videót is közölt, amelyen látható, hogy áll a víz a folyosón. Dávid Gyula főigazgató akkor azt közölte a portállal, hogy az országon átvonuló heves zivatarok egyike extrém mértékben érintette Veszprémet. A városi és kórházi vízelvezetés nem bírta a lezúduló vízmennyiséget, de érdemi kár nem keletkezett, és a betegellátás folyamatát sem zavarta meg az eset.

Végül is – tesszük hozzá – mindig jól jön egy kis víz a folyosókon, legalább megtisztulnak.

FOTÓ: DRASKOVICS ÁDÁM

ELINDUL VALAMI? A közép-budai egészségügyi ellátás fejlesztése idén megkezdődik. A Semmelweis Egyetem által elnyert 9,3 milliárd forintból idén 290 millió forint áll rendelkezésre – mondta el lapunknak Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa. Szerinte a közép-budai régió egészségügyi fejlesztésének megkerülhetetlen része a Szent János Kórház rendszerszintű átalakítása. Kérdéseinkre adott válaszából kiderült: a fővárosi Merényi kórházban átmeneti felújítások és fejlesztések várhatók – a dél-pesti centrumkórház bontása miatt ugyanis ide költözik néhány osztály. Hosszú távon azonban az aktív kapacitások a Haller útra költöznek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!