Fagyott halra harapunk.
- A magyarok halfogyasztása csupán negyede az uniós átlagnak.
- Friss magyar halat alig kapni az üzletekben.
- A pozitív élettani hatások ma már kétségtelenek, mégis sokan előítélettel viseltetnek a halételekkel szemben.

 
Hekk

Annak ellenére, hogy a tradicionális magyar konyha bővelkedik a halas receptekben, ezek az ételek az elmúlt évtizedekben szépen lassan kikoptak a mindennapi étrendünkből. Míg az EU-országokban az átlagos fogyasztás évente 22-24 kilogramm fejenként (a portugáloknál 55 kiló), mi, magyarok mindössze 4-4,5 kilogrammot eszünk.

De nincs is könnyű dolgunk. A hipermarketeket leszámítva nem találunk halaspultot (nem éri meg fenntartani), be kell érnünk a mélyhűtők kínálatával – ami a legtöbbször siralmas: rossz hírű pangasius, néha lazac vagy tőkehal, horribilis áron.

Az elfogyasztott halaknak kicsit több, mintegy 40 százaléka külföldi áru, nagy része fagyasztott, Ázsiából származik – ezek pedig már akár egy éve is a jégpáncélban állhatnak, mire a tányérunkra kerülnek.

„A hal a legrosszabbul feldolgozott állat a magyar piacon – mondja Lévai Ferenc halászati szakember, aki több mint ezer hektárnyi tórendszeren gazdálkodik. – A háziasszonyok többsége nem bíbelődik a hal pucolásával, filézésével, a halászat pedig nem tartott lépést azzal, hogy a konyhakészre feldolgozott termékekre igény van.” A lanyha érdeklődés miatt könnyen anyagi csőd lenne halra specializálódott üzleteket nyitni, a hentesboltokban pedig annyira szigorú az elkülönítési szabályozás, hogy a tulajdonosok általában bele sem vágnak a halárusításba.

A fagyasztott halakban sokkal kevesebb a vitamin, a zsírsav és az ásványi anyag. Lévai Ferenc szerint a mélyhűtőpultokban uralkodó pangasius alapvetően jó hal, de hozzánk nem az a része kerül, ami értékes. Egy kilogramm kiolvasztott hal pedig akár három-négy deci vizet is kiengedhet magából.

A halfogyasztási tendencia ennek ellenére javuló: 1990 óta mintegy 30 százalékkal csökkent a húsfogyasztás, a halfogyasztás pedig (körülbelül 25%-kal) nőtt – a horgászok által kifogott és elfogyasztott mennyiségekről csak közelítőleges becslések vannak.

Lévai Ferenc szerint a szakma konyhakész, filézett halszeleteket előállító feldolgozóüzemek létrehozását kezdeményezi. Erre már csak azért is szükség van, mert a tervezett új Mintamenza program hetente egyszer halételeket írna elő az óvodásoknak és iskolásoknak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!