Rossz osztályzatot kapott a magyar média a Nemzetközi Médiafigyelő Projekt legutóbbi, 2010-es felmérésén, amelynek eredményét most hozták nyilvánosságra. A kutatás azt vizsgálta, mennyire érvényesülnek a nemi sztereotípiák a híradásokban és milyen arányban jelennek meg a nők és a férfiak a hírekben. A vizsgálatokat 1995 óta ötévente végzik. A legutóbbi is azt mutatta ki, hogy a hírek férfiközpontú világképet sugallnak, a műsorokban a nők jóval kevesebbszer jelennek meg a férfiakhoz képest.

A jelentés szerint a nők háromszor kisebb eséllyel kerülnek a tudósítások középpontjába: a magyar hírek szereplőinek csupán 25 százaléka volt nő, de ez 2005-höz képest javulás, mert akkor csupán 12 százalék volt. A nemek közötti egyenlőtlenségekre a vizsgált hírek csupán 6 százaléka világított rá, 46 százaléka viszont erősítette a nemi sztereotípiákat, amelyek viszont a nők által készített riportokban jobban megkérdőjeleződnek. A szakértők szerint aggasztó, hogy számos híradás nem hívta fel a figyelmet azokra az eszközökre, amelyek a nők védelmét és jogait, valamint a nemek közötti egyenlőséget segíthetik elő. Még mindig szokás a nőket jelentéktelenebb hivatásokban és alacsonyabb presztízsben ábrázolni, a férfiakat pedig inkább hatalmi pozícióban. A nők 19 százalékát családi állapotuk alapján határozták meg, míg a férfiak esetében ez csak 3 százalék volt. A szakértők szerint az az újságírói gyakorlat is a nemi sztereotípiák erősítését szolgálja, miszerint a nyomtatott sajtóban a női híralanyok majdnem fele jelent meg fényképpel, szemben a férfiak 15 százalékával.

 

Összesen 108 ország 16 ezer 734 hírét és 20 ezer 769 hírkészítőjét vizsgálta a felmérés, e mellett 16 ország 76 hírportálját. Hazánkban a Magyar Televíziót, a Duna TV-t, az RTL Klubot, a TV2-t, a Kossuth és az InfoRádiót, a Népszabadságot, a Magyar Hírlapot, a Magyar Nemzetet, a Blikket, a Borsot és a Metropolt. Kiderült, hogy Magyarországon jóval kevesebb a női riporter: arányuk csupán 38 százalék. Ezen belül a televíziókban dolgozik a legtöbb nő: 44 százalék. Minden öt rádiós közül kettő, míg az újságírók közül csak minden negyedik hölgy.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!