A kormány által önmaga elé tűzött államháztartási hiánycél és a valós gazdasági folyamatok alapján kirajzolódó hiányprognózis között az idén immár 700 milliárdos, jövőre pedig több mint 1000 milliárd forint a különbség. Ennyivel lesz szorosabbra húzva a magyarok nadrágszíja.

Majdnem megúsztuk a kohéziós alapok befagyasztását, s végül csak feltételes büntetést szabtak Magyarországra az európai pénzügyérek. Köszönhetően annak, hogy kénytelenek voltak elnézőek lenni Spanyolországgal, melynek államháztartási hiánya idén közelebb lesz a 6 százalékhoz, mint az 5-höz. Mindenesetre nem kockáztattak egy újabb, fajsúlyosabb „görög válságot” a dél-európai régióban, ahol már éppen hatni kezdett az Európai Központi Bank válságkezelése.

Az engedékenység oldalvízén talán a magyar kormány is elevickélhet, s június 22-ig bizonyíthat, hogy elkerülje a 2013-tól a kohéziós alapból járó uniós támogatások felfüggesztését. A pénzügyi biztos azért elég konkrétan megfogalmazta az elvárást: az idei évben 0,5 százalékos kiigazító csomagot vár el az EU, míg jövőre ennél is nagyobb kiigazításra lesz szükség, hiszen az Európai Bizottság 3,6 százalékos hiány előrejelzése és a kormány által 2013-ra célul tűzött 2,2 százalékos államháztartási hiánymutató között elég lényeges az eltérés.

A GDP fél százaléka az idei évben körülbelül 150 milliárd forintos pótlólagos megszorítást jelent, jövőre pedig, miután kivezetésre kerülnek a szektorális válságadók, mint például a bankadó, vagy a távközlési különadó, további legalább 300 milliárdos eddig még nem részletezett megszorítás válik szükségessé. Mindezt viszonylag könnyen lehetne orvosolni, ha a kormány hajlandó lenne hozzányúlni az általa bevezetett személyi jövedelemadó-rendszerhez. Ám úgy tűnik, hogy az „egy kulcs” és a családi adózás „adódogma” a kabinet számára. E nélkül, sok kisebb megszorításra lehet számítani, ami várhatóan ismét a fűnyíróelv szerint, vagyis különösebb ésszerűség nélkül okoz majd fájdalmakat és károkat a legkülönbözőbb területeken.

Arról sem feledkezhetünk meg, hogy a kormány már korábban elfogadott, illetve bejelentett az idei évre összesen körülbelül 550 milliárdnyi megszorítást. Vagyis a 150 milliárd még erre jön rá, így akárhogy nézzük, ez az esztendő már 700 milliárdnyi megszorításról szól, s még csak éppen kitavaszodott.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!