Füstbe ment terv. - „A sok hisztéria ellenére a dohánytermék-kiskereskedelem kizárólagos állami hatáskörbe vonásával a kormány elérte a fő célkitűzéseket: sikerült jelentősen csökkenteni a fiatalkorúak dohányzását, elindult a feketekereskedelem felszámolása, s folyamatos a dohánytermékek szakszerű értékesítése és az ellátás” – így értékelte a trafiktörvény hatályba lépése óta eltelt közel egy év eredményeit Gyulay Zsolt, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Igaz, arról nem szólt, hogy a dohányboltok több mint fele a csőd szélén áll és megnyitásuk óta többtucatnyi be is zárt. A korábbi közel 40 ezer értékesítési pont helyett jelenleg mintegy 6 ezer dohánybolt működik, s 497 olyan település van, ahol nem lehet helyben cigarettához jutni.

Május végéig egy tavaly novemberi törvénymódosítás miatt el kellett költözniük a trafikoknak a benzinkutakról és a legalább 2500 négyzetméter alapterületű kereskedelmi létesítményekből. Ez összesen 300-400 trafikost érintett, de emiatt csak kilencen adták vissza az engedélyüket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!