Nem lesz BKV-sztrájk: megkötötték a mintegy 9100 dolgozót érintő idei bérmegállapodást, ezzel végleg elhárult a fővárost megbénító sztrájk veszélye. Kezdetben a szakszervezetek hároméves, összesen 30 százalékos – az év elején az állami közlekedési cégeknek megígérttel egyenértékű – béremelést követeltek.

 
Fotó: Kallos Bea, MTI


Három héttel ezelőtt Tarlós István főpolgármester – miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel – azzal az ajánlattal állt elő, hogy a közlekedési cég és a tulajdonos főváros összespórol annyi pénzt, ami ugyan csak egy évre, de jelentősebb béremelésre elég. Így az érdekvédők és a cégvezetés egy 2017-re szóló, 10+5 százalékos, év elejéig visszamenőleges béremelésről kezdett tárgyalni.

A megállapodás szerint a 10 százalékos alapbéremelés mindenkinek jár a cégnél (ez év elejéig visszamenőleg havi 49 ezer forint), a plusz 5 százalékot viszont differenciáltan osztják szét – a legalacsonyabb jövedelműek kapnak többet. Ezzel a járművezetők és a karbantartók bére például több mint 15 százalékkal nőhet, ami segíthet megállítani a krónikussá váló munkaerőhiányt és elvándorlást.

Az idei emelés összesen mintegy 7 milliárd forintba kerül.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!