Az időjárás-előrejelzések évente mintegy huszonnégymilliárd forint bevételt hoznak a gazdaság konyhájára. Svájcnak. A devizahitelesek rémálomországában nemrégiben készült egy tanulmány, amely megállapította: minden egyes meteorológiába fektetett frankból öt frank bevétele származik a gazdaságnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tíz éve nem készített a svájcihoz hasonló statisztikát, és nem is fog a kö­zeljövőben. Idén ugyanis az eddig adott állami támogatás több mint ötven százalékát vonják el az Országos Meteorológiai Szolgálattól.
Egy honalpon találtunk a svájcihoz hasonló magyar tanulmányt, ám az időjárás-prognózisok gazdasági hatásainak hazai vonatkozásaira e felmérés sem tér ki. Az írásból annyit azonban megtudtunk, hogy Angliában egy ötfokos hőmérséklet-csökkenés hatására tizenkét százalékkal több friss gyümölcs fogy, a tusfürdő iránti kereslet ugyanakkor huszonnégy százalékkal visszaesik. Természetesen vannak ennél komolyabb okok is arra, hogy miért van szükségünk az előrejelzésekre.

Az energiaszolgáltatóknak például terveznie kell a rövid idő alatt bekövetkező hőmérséklet-változásokkal, ezt segítik a speciális időjárás-előrejelzések is. Az építőiparban is fontos, hogy a beruházók a külső építési munkák tervezésénél ismerjék az adott térség éghajlati viszonyait. A meteorológiai szolgálat itthon is több száz nagy felhasználóval áll szerződésben, akiknek egyedi időjárás-jelentéseket készít.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!