Teheránban a legfontosabb döntéseket Hamenei ajatollah hozza meg, mégis kulcsfontosságú, hogy kit választanak elnökké pénteken az irániak. Az újraválasztásért küzdő Hasszan Róháni elnöknek öt kihívója van, köztük a vallási vezetés keményvonalas favoritja, aki a külpolitikai irányon is fordítana.

 
Forrás: Profimedia

Szabadon mehetnek nagygyűlésre és ott szlogeneket is kiabálhatnak az irániak az elnökválasztást megelőző három hetes kampányidőszakban. Ilyenkor „többet szabad”, mint máskor. Még az sem baj, ha valaki a 2012-es tüntetésekre emlékeztető, zöld karkötőt visel, írja a The New York Times helyszíni jelentése. A riporter Hasszan Róháni iráni elnök kampányrendezvényén járt, ahol a többség a zöld helyett a jelöltjük által választott lila sálakat és kendőket viselt. Róháni hívei most nyíltan követeltek szabadságot a politikai foglyoknak és a jelöltjük is sokat beszélt olyan kényes témákról, mint a női egyenjogúság.

Iránban a legfőbb hatalom nem az elnök, hanem Ali Hamenei ajatollah, a legfőbb vallási vezető kezében van. A perzsa állam bonyolult politikai rendszerében azonban mégsem mindegy, ki az államfő, mert van hatása a bel- és külpolitikai alakulására is.

Az irániak még emlékeznek a keményvonalas Mahmúd Ahmadinezsád elnökségére, és nap mint nap érzékelik például, hogy Róháni hatalomra kerülése óta például kevesebbet zaklatja őket az utcán az „erkölcsrendőrség” is. A BBC emlékeztet: Róháni győzte meg arról is az ország vallási vezetését, hogy szükség van az „atommegállapodásra” a nyugati hatalmakkal. A 2015-ben létrejött egyezség nyomán kezdték el feloldani a Teherán ellen hozott szankciókat. Az olajexport újraindítása jelentős mértékben hozzájárult ahhoz is, hogy az ország gazdasága elkezdjen talpra állni. A gazdasági növekedést azonban a szavazók nem érzik. Továbbra is komoly gond a munkanélküliség, különösen a 25 év alatti fiatalok és a nők körében, amit nagyon sokan felrónak Róháninak. Ezért is lett a kampány legfontosabb témája a gazdaság, és a jelöltek ezért licitálnak nap mint nap egymásra:  egyre több készpénztámogatást és sok millió új állást ígérnek.

A világ számára is fontos, ki lesz az elnök. Róháni legkomolyabb kihívója ugyanis Ebrahim Raisi vallási vezető, akit egyes források szerint arra szemeltek ki, hogy a betegeskedő, 77 éves Hamenei utódja legyen.

Az elnöki poszt erre készítené fel. Ám Raisi a BBC elemzése szerint visszatérne az Ahmadinezsád-féle, keményvonalas iráni külpolitikához. Az elzárkózáshoz, Nyugat-ellenességhez és az atomprogram folytatásához, ami a nukleáris egyezmény felrúgását jelenthetné. Irán emellett fontos szerepet játszik Irakban és Szíriában, azaz a kulcsfontosságú közel-keleti konfliktusokban is, ahol az orosz, az amerikai és török érdekek mellett képviseli saját hatalmi szempontjait.

Címkék: Irán

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!