Érdekvédők és érintettek is demonstráltak a héten a súlyos beteg hozzátartozóikat ápolók helyzetének javításáért, jelenleg ugyanis elkeserítő, mennyire nem támogatja ezeket a családokat az állam.

 

Megalázóan kevés támogatást, mindössze 52 800 forintot kapnak az államtól azok a hozzátartozók, akik az év 365 napján, szabadság és szünet nélkül ápolják a legsúlyosabb állapotú családtagjukat, leggyakrabban gyermeküket. Ennyi ugyanis a kiemelt ápolási díj összege, amelynek megemeléséért küzd a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület.

A héten a Parlament előtt is demonstráltak az érintettek, hogy elérjék: azonnal emeljék meg az összeget 50 000 forinttal, és 2019. január 1-jétől minősítse át a kormány legalább minimálbéres foglalkoztatási jogviszonnyá a segélyezési formát. Emellett a jogosultak körét is bővíteni kellene. Magyarországon 12 ezren kapnak családtagjuk ápolásáért kiemelt (vagyis 52 800 forint) támogatást, további 45 ezren kapnak ennél kevesebbet vagy semmit.

Azok a szülők – sok esetben egyedülálló anyák –, akik halmozottan sérült gyermeket nevelnek, biztosan nem tudnak munkát vállalni. Így több száz háztartásnak kell 100 ezer forint alatti összegből megélnie.

A helyzet javításához 6 milliárd forintra lenne szükség a Költségvetési Felelősségi Intézet számításai szerint, de kérdéses, hogy ezt biztosítja-e a kormány a rászorulóknak. Csütörtökön már hat érdekvédelmi szervezet, köztük a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége sürgette az ápolási díj rendszerének felülvizsgálatát, és be is nyújtották javaslataikat a kormánynak.

Bár már 2017 áprilisában előterjesztették a javaslataikat az Emberi Erőforrások Minisztériumának, komolyabb változás azóta sem történt. Szerintük a legalacsonyabb ápolási díjnak is el kell érnie a mindenkori minimálbér összegét, több családtag egyidejű ápolása esetén pedig annak kétszeresét.

Azt, hogy hazánkban menynyire nem segíti az állam a súlyos állapotban lévő családtagot gondozókat, jól mutatja az is, hogy Csehországban például a kiemelt ápolási díj 180 ezer, Horvátországban pedig 140 ezer forintnak megfelelő összeg havonta. Ausztriában a 24 órás otthoni ápolásért pedig 2000 euró (640 ezer forint) jár.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!