Intézetbe, nevelőszülőkhöz küldi a kilakoltatott családok gyerekeit a kormány, pedig abból a pénzből, amit az állami gondozottakra költ, akár a famíliák életét is rendbe tehetné. A kérdés azért különösen aktuális, mert május elsejével véget ér a kilakoltatási moratórium, és sok-sok család kerülhet utcára.

 
Fotó: Üveges Zsolt

 Sok gyereket szakíthatnak el a családjától, ha április végén lejár a kilakoltatási moratórium, és újabb bajba jutott famíliák kerülnek az utcára. A gyermekes családok kilakoltatásának megakadályozása érdekében törvényt módosítana három ellenzéki párt, az LMP, az Együtt és a Párbeszéd. A Város Mindenkié (AVM) lakhatási jogokért küzdő szervezet kezdeményezte a jogszabály átírását, és azt szeretné, ha már a mostani téli kilakoltatási moratórium után, azaz május 1-jétől életbe léphetne. Egyelőre kétséges, hogy sikerülhet-e, ehhez ugyanis a parlamentnek a választások előtt tárgyalnia kellene a javaslatról – a kormánypártok hétfőig döntenek, hogy támogatják-e az előterjesztést.

Az AVM adatai szerint az elmúlt egy évben 3636 kilakoltatás történt, az otthon nélkül maradtak között egyre több a család, a gyerekeket ezekben az esetekben a gyámhatóság kiveszi a családokból.

„Azok a gyerekek, akiket anyagi veszélyeztetettség miatt emelnek ki a családjukból, legtöbbször állami nevelésben is maradnak és átlag 4-5 évet töltenek a rendszerben, sokan azonban egészen a nagykorúságukig” – nyilatkozta korábban lapunknak dr. Győrffy Zsuzsanna, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogi főreferense, az anyagi okból gyermekvédelmi szakellátásba kerülés vizsgálatáról szóló átfogó ombudsmani jelentés előadója.

Ez a szisztéma azért is hibás, mert egy állami gondoskodásban élő gyerek, ha nevelőszülőknél lakik, 90, ha intézetben, akkor havi 220 ezer forintjába kerül az államnak. Ennyi pénzből pedig már hatékonyan lehetne segíteni a bajban lévő, kilakoltatás szélén álló családoknak, hogy rendezett körülmények között nevelhessék gyerekeiket. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, az AVM szerint gyerekek százait emelhetik ki a családjukból, amennyiben nem változtatnak a törvényen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!