Pénteken rendezték meg először, hagyományteremtő céllal a Szabadulószobák Éjszakáját, amelyhez 10 város 50 szobája csatlakozott, s ahol a kalandvágyó „szabadulóművész” csapatok kipróbálhatták, milyen lehet Indiana Jones-ként a fizikai erő helyett találékonysággal kijutni a csapdahelyzetből.

 
Szabadulószobák éjszakája - Fotó: _Andrej Isakovic, AFP/Europress

Az első ilyen szoba, a 113-as garzon 2011-ben nyílt a VIII. kerületi Gondozó Kert pincéjében, és azóta nem csak Budapesten, de a nagyvárosokban is (bolond) gombaként szaporodnak a hasonló helyek.

Nem kell hozzá más, mint egy üresen álló helyiség, egy jó ötlet, igényes kivitelezés, és máris sorban állnak a 2–6 fős csapatok, hogy kipróbálják: vajon csak a tévé képernyője előtt tudják megfejteni a talányokat, vagy az éles helyzetben is működik a logikájuk.

A szabadulószobákból vagy rendszerekből általában egy óra alatt, számos feladat megoldásával kell kijutni a résztvevőknek. Számzárakon, logikai feladatokon, rejtélyeken és játékokon át vezet a kiút, a különbség többnyire a kerettörténet. Belebújhatunk bankrablók bőrébe, szökhetünk börtönből, menekülhetünk boszorkány elől, és akár atombombát is hatástalaníthatunk.

Szöllőskei Gábor már igazi szakértőnek számít, barátaiból álló állandó csapatával már 50 szobából sikerült kijutnia, sok helyen ők tartják az időrekordot is.

Gábornak vannak kedvencei, például a szuper kütyükkel felszerelt ultramodern Funlock, a mindig megújuló Pincebörtön vagy a Parahotel, ahol többféle módon is el lehet jutni a célig. Vannak olyan szobák, ahol nem a kijutás a cél, hanem egy bűnügyet kell kinyomozni, máshol el kell lopni egy luxusautót.

Gábor szerint a rutin előny, több sikeres szabadulás után már a rejtvények kitalálóinak fejével lehet gondolkodni. „Nem árt, ha van a csapatban olyan, aki ért a matekhoz, és otthon van a sudokuban, ilyen feladat ugyanis gyakran előfordul. Fontos a logika, és az sem baj, ha valakinek jó szeme van ahhoz, hogy kiszúrjon elrejtett tárgyakat, vagy rájöjjön, hova érdemes benézni. A legfontosabb mégis a csapatmunka.”

Címkék: játék, társasjáték

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!