Nem engedni el a kormány a saját VIP egészségügyi ellátását, az ellenzék népszavazással venné el az előjogokat, a betegek eközben egymást próbálják előzni a végtelen várólistákon. Szakértők szerint nem feltétlen rossz a VIP-ellátás, ha mellette nincs romokban a civileknek járó állami ellátórendszer. Ebből Orbán kérésére kivennék a fizetős elemeket.

 

„Már az is elég kínos, hogy épp azt az intézményt (Honvédkórház) nevezik a kiemelt személyek VIP-ellátást nyújtó kórházának, amivel az utóbbi időben nyilvánosságra került történetek alapján komoly problémák vannak, például a sürgősségi ellátásban” – nyilatkozta lapunknak Kincses Gyula. Az egészségügyi szakértőt amiatt kerestük, mert az MSZP és a Párbeszéd népszavazással szeretné elvenni az állami vezetők kiemelt egészségügyi ellátását, miután a javaslatot a népjóléti bizottságban a kormánypárt korábban lesöpörte. Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője úgy véli, hogy amikor ilyen gyalázatos helyzetben van az egészségügy, ne járjon VIP-ellátás a kormánytagoknak. A Nemzeti Választási Bizottságnak harminc napon belül kell döntenie a kérelemhitelesítésről.

Kincses Gyula szerint bár figyelemfelhívó hatása lehet az MSZP és a Párbeszéd akciójának, nem valószínű, hogy valóban lesz népszavazás a kérdésben. Az ugyanis, ha politikailag indokolt is lehet, szakmailag támadható. Különböző módokon ugyanis, de lényegében a világon mindenütt gyorsabb ellátást nyújtanak bizonyos felsővezetőknek, ez nem egyedülálló. A probléma nem az, hogy vannak, akik elsőbbségi ellátásban részesülnek, hanem hogy mindeközben számtalan, a vezetők által nem megoldott baj van az egészségügyben és a civilek hónapokkal későbbre kapnak időpontot például egy-egy diagnosztikai vizsgálatra.

Komáromi Zoltán háziorvos, egészségpolitikus szerint gesztusértéke lett volna, ha a kiemelt személyek lemondanak a VIP-ellátásra való jogosultságról, ezzel a kormány is beismerte volna, hogy igenis komoly gondok vannak az ágazatban. Ha pedig ugyanazt az ellátórendszert vették volna igénybe előnyök nélkül, ugyanolyan tapasztalatokhoz juthattak volna, mint bárki más. „Azért voltam dühös a népjóléti bizottság ülésén, mert a kormány részéről csak az öntömjénezés jött, így értelmes politikai vitát sem lehet folytatni” – szögezi le Komáromi. Kiemelte: néhány dolgot pénz nélkül is meg lehetne javítani, csak szándék kellene és szakemberek. De jelenleg azon elv szerint működik minden, hogy „nem vallunk be semmit, csak ha ránk bizonyították”. A népszavazás ugyanakkor szerinte is túlzás.

„Normális egészségügyi rendszer mellett fenntarthatónak gondolok egy ilyen VIP-jogosultságot, de jelenleg igazságtalan, hogy mikor gödörben az ágazat, megjelennek az orwelli egyenlőbbek” – ezt már Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, szakorvos, egykori légimentő nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek. Arra is rávilágított, hogy hiányzik a tisztességes szabályozás és annak számonkérése is a rendszerből, a várólisták pedig kijátszhatók. Könnyen elképzelhető például, hogy egy beteg az egyébként nem akut problémájával előbb kap helyet valamilyen diagnosztikai vizsgálatra, mint akinek valóban sürgős volna csak azért, mert jók a kapcsolatai vagy hálapénzt tud fizetni. A szerettei egészsége pedig mindenkinek fontos, így egymással versengenek a betegek a gyors és megfelelő ellátásért.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!