Magyarország az ökológiailag legsérülékenyebb országok közé tartozik – mondta egy ENSZ-jelentésre hivatkozva Szabó Marcel, az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékekért felelős helyettese pénteken egy konferencián.

 
A Három Kaptár biokertészet - Fotó: Kállai Márton

Az ország legfontosabb klímaproblémái közé tartozik a csökkenő talajvízszint, az elsivatagosodás, az élelmiszer-biztonsági problémák és a csökkenő biodiverzitás. A veszély a természetes növénytakaró fenntartásával, illetve helyreállításával lenne enyhíthető.

Szabó Marcel arra is figyelmeztetett, hogy az ország számos pontján pusztul a természetes növénytakaró, részben a talajvízszint csökkenése, részben az enyhébb telek nyomán elszaporodó paraziták miatt. A „zöldombudsman” szerint a Mátrában a lucfenyveseket szú, Zala megyében a Keszthelyi-hegység erdei fenyveseit gombafertőzés pusztítja, Somogyban százéves bükkösök, tölgyesek száradtak ki, az alacsonyabban fekvő erdőkből pedig lassan eltűnik a bükk. Kiemelte, a tudományos konszenzus megszületett, a feladat világos: az emberiség puszta túlélése és a természeti környezet megóvása érdekében már évtizedek óta el kellett volna kezdeni az üvegházhatású gázok kibocsátásának ütemezett csökkentését, a szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal való kereskedelem azonban nem megoldás, csupán hatástalan pótcselekvés.

(MTI)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!